čtvrtek 25. srpna 2016

TŘÍDNĚ PODMÍNĚNÁ MORÁLKA?

Když jsem chodil do školy, tak nás tam v hodinách občanské výchovy mimo jiné učili, že neexistuje něco jako jednou provždy daná morálka, nýbrž že o tom, co je v té které době správné a morální rozhoduje vládnoucí třída. Morálka je zkrátka třídně podmíněná. Jiná byla např. morálka ve společnosti prvobytně pospolné, jiná v otrokářské, feudální, kapitalistické... V socialistické společnosti (to byla ta, v níž jsem chodil do školy) máme morálku socialistickou, která je mnohem vyspělejší než předchozí kapitalistická, neboť vývoj jde (dle Darwina) stále dopředu. Dějiny skončí vybudováním komunismu, což bude beztřídní společnost s tou nejlepší, tj. komunistickou morálkou. Zvláštní přitom bylo, že na jedné straně nás učili o třídní podmíněnosti morálky, na straně druhé však byla komunistická společnost charakterizována jako společnost beztřídní - takže se nabízela otázka, čím bude morálka v komunismu podmíněna, když žádné třídy již nebudou. Ale jádrem této mé úvahy má být něco jiného.
Jakýsi Japonec vydal před časem knihu, v níž dokazuje, že dějiny vlastně skončily, protože liberální demokracie je vrcholem společenského vývoje a žádná jiná, nová a vyspělejší společnost již následovat nebude. Domnívám se, že tento jeho názor je stejně ujetý jako názor Marxův o společnosti komunistické, už proto, že vývoj přece postupuje stále dopředu (Darwin!) a zřejmě nikdy neskončí, leda s koncem světa. Jaká společnost tedy nahradí tu současnou liberálně-demokratickou samozřejmě nevíme, mnohé indície ale naznačují, že to může být znovu společnost prvobytně pospolná, v níž hlavním imperativem morálky bude boj všech proti všem a heslem Homo homini lupus - prostě právo silnějšího. Nakročeno k tomu máme a ostatně již Nietzche psal o teorii „věčného návratu“...
Zdá se ale, že Marx měl v něčem přece jen trochu pravdy - a nyní se tedy vracím k jeho teorii o tzv. třídní podmíněnosti morálky, resp. zákonů. Vzpomínám si, že v socialistické společnosti před r. 1989 bylo za jeden z nejtěžších kriminálních zločinů považováno tzv. „rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví“. Pokud někdo ukradl někde na stavbě paneláku pár pytlů cementu, mohl vyfasovat až 12 let. Rovněž tzv. „pobuřování“, tj. vyslovení protisocialistického (dnes bychom řekli politicko-nekorektního) názoru bylo trestáno častokrát tvrději než např. znásilnění.
A ať mi nikdo neříká, že dnešní demokratické zákony nejsou třídně podmíněné! Různé malé zlodějny jsou trestány přísněji než miliardové tunely. Říci o někom, že je „černá (bílá) svině“ je větší zločin než okrást starou babičku. A veřejně vyslovit svůj názor na homosexuální praktiky? To se dnes odváží málokdo, protože „homofobie“ už také pomalu začíná být zločinem.
Je možné a podle mého názoru i dost pravděpodobné, že naše evropská civilizace jednoho dne zanikne a bude vystřídána islámem. V něm platí právo šaría, což jsou morální předpisy, vycházející z nepsaných zákonů arabských kočovných kmenů. Šaría zakazuje potraty a trestá homosexuální praktiky (což vnímám jako veliké plus ve srovnání s „vyspělým“ světem), na druhé straně ale kamenuje ženy a seká ruce. Suma sumárum - jeden za osmnáct, druhý bez dvou za dvacet. Morálka je asi opravdu podmíněná, nedomnívám se však, že „třídně“. Spíš to vidím tak, že čím jsou lidé blbější, tím hůře se chovají a naopak...




Žádné komentáře:

Okomentovat