středa 21. září 2016

JAK SE DÁ VYDĚLÁVAT NA TĚHOTNÝCH ŽENÁCH...

Když žena čeká miminko, měla by dobu těhotenství prožívat v klidu a pohodě a vyvarovávat se úzkostí, napětí a stresu. To je snad pochopitelné každému normálně myslícímu člověku a doporučují to – alespoň tedy verbálně - i gynekologové. Jak to ale vypadá v praxi?
Je celkem veřejným tajemstvím, že těhotné ženy jsou dnes pro lékaře doslova „zlatým dolem“. Proč tomu tak je? Těch důvodů je několik, všechny ale mají společného jmenovatele, a tím je zneužití přirozené touhy nastávajících maminek po zdravém dítěti k jejich poslušnému plnění všeho, co jim je „doporučováno“. A tak jsou tyto ženy po devět měsíců posílány od jednoho „odborníka“ k druhému, podstupují všemožná vyšetření a s hrůzou čekají, jak dopadnou. Doba, kterou by měly prožívat v klidu a duševní pohodě, se mění v permanentní stres, a to ke škodě obou - matky i dítěte.
Podívejme se, co všechno je dnes na budoucí maminky „nachystáno“:
10. týden těhotenství - odběr krve (vyšetření PAPP-A a EB-hCG)
12. týden - ultrazvukové měření šíjového projasnění
Oba testy jsou následně porovnány a podle jakýchsi tabulek se usuzuje, zda je dítě v pořádku či nikoli. V případě druhé varianty je vyděšená žena poslána ke „konzultaci“.
15. týden - druhý odběr krve (AFP, T-hCG, uE3)
Tyto údaje se znovu porovnají s předchozími a „vypočítá se“ riziko vrozené vady. V případě „pozitivního“ výsledku je matka odeslána k další „konzultaci“. V čem tato údajná konzultace spočívá, není myslím nutné vysvětlovat.
20. týden - ultrazvukové vyšetření
Přitom se jaksi automaticky předpokládá, že se žena všem těmto „vyšetřením“ (mnohdy i značně rizikovým - AMC) bez odmlouvání podrobí - a bohužel je tomu skutečně tak. Tisíce žen pak následně žijí po zbytek těhotenství v úzkostech, protože jim „testy vyšly špatně“. V praxi je to ovšem tak, že výsledky této „prenatální diagnostiky“ jsou zcela zavádějící, „postižené“ dítě se narodí zdravé a nyní šťastná maminka si říká, proč vlastně všechna ta vyšetřování podstupovala, proč se stresovala, proč ji posílali od čerta k ďáblu, k čemu to všechno bylo.
Inu, milé nastávající maminky, psal jsem to už v úvodu a tady to ještě jednou zopakuji - pro jisté lidi jste opravdu oním příslovečným „darem z nebes“, vždyť všechna ta zbytečná vyšetření jsou natolik finančně nákladná, že se asi (zvlášť v dnešní době, kdy o peníze jde až na prvním místě) nelze divit tomu, kolik „odborníků“ si na vás chce „namastit kapsu“. A jen tak mimochodem - několik těchto „klinik reprodukčního zdraví“ si v poslední době koupil jeden hodně bohatý politik (určitě ho znáte z televize) a jistě by ty miliony nevyhazoval za něco, co nevydělává, že...
Závěrečná rada zní - nenechte sebou manipulovat. Ona „nutná“ a „důležitá“ vyšetření nejste povinny absolvovat a doktor vás do nich nesmí nutit. Podepíšete prohlášení, že jste je odmítly a odejdete domů, kde se budete několik měsíců bez zbytečných nervů těšit na narození krásného miminka.

Žádné komentáře:

Okomentovat