pátek 18. srpna 2017

ČERNÝ KŮŇ VOLEB SE JMENUJE TOMIO OKAMURA!

Aaaaokamura

Babiš na šikmé ploše do politického propadliště...

Pokud se nepletu, poslední průzkumy preferencí politických stran se konaly snad někdy v červnu, což je již dva měsíce a v mezičase došlo k řadě událostí, jež mohly jazýček vah popularity jednotlivých subjektů dramaticky vychýlit tím či oním směrem. To, že k tomuto posunu, a to mimořádně významnému, patrně opravdu došlo, potvrdil můj osobní průzkum v brněnských ulicích, který mne samotného překvapil. Dodám, že to bylo překvapení příjemné, neboť se ukázalo, že „moje“ strana, totiž Okamurova SPD, je na druhém místě a mohutně finišuje!
Babišovo ANO zůstává stále v čele, ale o 35 % a jasné dominanci z posledního průzkumu si oligarcha může nechat jen zdát – pokles o 11 procentních bodů na 24 % je asi studenou sprchou pro slovenskou štiku v českém politickém rybníku, zvláště pak za situace, kdy v pořadí druhá SPD je již v těsném závěsu. Už dřív bylo jasné, že Okamura není miláčkem renomovaných prognostických agentur, které mu pravidelně a dlouhodobě podsouvaly mnohem menší popularitu, než tomu bylo ve skutečnosti. Bude určitě zajímavé sledovat, jak se „oficiální“ průzkumy s touto situací vypořádají nyní, relativně krátce před volbami, kdy už nepůjde nadále blufovat a bude nutné vyjít s pravdou ven. Každopádně můj „brněnský“ průzkum přisuzuje SPD 21 %, čímž začíná nabývat reálných kontur otázka, zda se příští český premiér nebude jmenovat Tomio Okamura!
ODS je třetí, má 16 %, čtvrtí komunisté pak 15 %. ČSSD se stále plácá na svých 9 %, předvolební tah se Zaorálkem očividně nevyšel. Pětiprocentní hranici by ještě pokořili Starostové a nezávislí s 8 % (to, že je KDU-ČSL podrazila a vypověděla koaliční smlouvu, jim viditelně jen prospělo!), resp. lidovci se 7 %.
Suma sumárum – bude to ještě zajímavé, protože zdaleka není nic rozhodnuté, jak se nám snaží nabulíkovat královsky placení odborníci na propagandu. V každém případě je potřeba apelovat na každého jednotlivého občana s volebním právem, aby si udělal čas a přišel odevzdat svůj hlas. Je totiž již nyní evidentní, že právě on může volby rozhodnout...

Žádné komentáře:

Okomentovat