sobota 12. srpna 2017

KDO SE BOJÍ BABIŠE?

Ababispolicie

Všichni lidé si jsou rovni, ale jeden si je rovnější...

Vývoj v Babišově kauze podle mého názoru svědčí o tom, že v případě slovenského oligarchy stát (tedy některé jeho instituce, resp. lidé, kteří v nich působí) rozhodně nepostupuje nezávisle a nestranně a že v zákulisí probíhá lítý boj mezi mocí zákonodárnou, výkonnou a soudní. To je zajisté znepokojující zjištění, neboť státní aparát, který se neřídí heslem „padni komu padni“, ale ve vztahu k jistým lidem uplatňuje nadstandardní zacházení, se prohřešuje proti základnímu axiomu demokratického zřízení, podle nějž si jsou všichni občané před zákonem rovni.
Abych ale mluvil konkrétně – za zmíněné nebezpečné indicie považuji zejména podivné vyjádření dozorového státního zástupce, kterého prý policie neinformovala o chystané žádosti o Babišovo a Faltýnkovo vydání (přičemž toto tvrzení policie jednoznačně vyvrátila), a ohrazení se vrchní státní zástupkyně vůči zpravodajskému serveru Echo 24, resp. její ujišťování, že s kauzou Čapí hnízdo nemá nic společného. Zdá se mi, jako by se někteří lidé báli ocitnout v pomyslném protibabišovském táboře, třebaže jim profesní povinnost ukládá řídit se zákony, které platí pro každého.
Mají snad tito lidé strach z oligarchovy pomsty poté, co se po volbách stane premiérem? Nejsme přece v Itálii, kde mafie vyhazuje do vzduchu auta s nepohodlnými soudci! Obávají se, že Andrejovi příznivci vyjdou do ulic? Vždyť jediné, na co se tito lidé zmohou, je nadávání na Facebooku. Ale i kdyby – copak je jeden člověk (byť druhý nejbohatší v zemi) nedotknutelným božstvem, před nímž musí smekat i ti, kdo jej mají volat k odpovědnosti?
Základní otázka pochopitelně zní, co bude dál. Je totiž evidentní, že na Andreje Babiše by vzápětí po návratu z líbánek měla být uvalena vazba, neboť nebezpečí ovlivňování svědků je z jeho strany mimo jakoukoliv diskuzi. Odhodlá se ale policie k tomuto kroku? A pakliže ano, co udělá příslušný soudce? Nedopadne to nakonec tak, že Babiš si bude jako dosud vesele jezdit po vlastech českých, mazat hlupákům med kolem huby, dělat si legraci z neschopnosti státních orgánů klepnout ho přes prsty a v klidu se připravovat na uchopení moci?

Žádné komentáře:

Okomentovat