sobota 29. června 2019

MARTINA MEIDINGEROVÁ: HORTENZIE V ZAHRADĚ























Pro mě je to královna mezi květinami!

Hned u úvodu se přiznám, že nejsem odborníkem na květiny. I když žiji na malé vísce a mám velkou zahradu, péči o ni (myslím tu zkrášlovací, protože rytí, okopávání, hnojení atd. provádím samozřejmě já) s radostí přenechávám své ženě, která se v tom vyzná mnohem lépe. Tak třeba trvalky do skalky (pěkně se to rýmuje, že) nasázela tak, aby nám tam pořád něco kvetlo – nejdříve sněženky, po nich krokusy, pak narcisy, poté tulipány, modřence, konvalinky atd. Jak už jsem řekl, já jsem v tomto ohledu naprosté trdlo – neustále si třeba pletu mečíky s kosatci, pivoňky s jiřinami, tymián s vřesem a hortenziím (konečně jsem se tedy dostal k recenzi knihy Hortenzie v zahradě!) jsem donedávna říkal šuškarda!
Je to u nás už taková rodinná tradice, že každý rok v létě jezdíme na Šumavu. Podnikáme výlety po okolí Železné Rudy a máme tam za ta léta jeden „svůj“ oblíbený dům – když kolem něj procházíme, obdivujeme velikého kocoura, který se v zahradě vyhřívá na slunci či chladí ve stínu a na zavolání k nám přiběhne a nechá se pohladit. A ještě něco se nám tam moc líbí – středně vysoké keře s velkými modrými květy, nádherně se vyjímající na perfektně sestříhaném trávníku. Poučen svou ženou vím, že to jsou hortenzie, čímž se dostávám zpět k recenzi.
Nakladatelství Kazda se za krátkou dobu své existence stihlo vyprofilovat ve „známou firmu“ na literaturu s přírodní tématikou a zaujmout nepřehlédnutelné místo na knižním trhu. V nastoupeném trendu nyní pokračuje výpravnou publikací s názvem Hortenzie v zahradě, v níž si přijdou na své všichni, kdo milují krásu ušlechtilých květů. Nádherné fotografie rozkvetlých keřů, vytvářejících i z té nejobyčejnější zahrady kouzelnou oázu, jako stvořenou pro odpočinek a duševní relaxaci, budou pro mnohé takovým lákadlem, že (mluvím teď z vlastní zkušenosti) se z nich stanou milovníci hortenzií se vším všudy, tedy i s touhou pořídit si je na své zahrádky. V knize lze najít obrovské pensum informací, jak si tento sen splnit – pěstovat hortenzie sice není nic složitého, ovšem některá základní pravidla je třeba znát a dodržovat.
A tady jsou samozřejmě nejužitečnějšími rádci lidé, mající s těmito fascinujícími květinami dlouholeté zkušenosti. Kniha Hortenzie v zahradě je v tomto ohledu koncipována vskutku originálně – jde vlastně o sérii návštěv u nadšenců, kteří nás provází svým květinovým královstvím, dovolují nám fotografovat a přitom vypráví své „hortenziové“ příběhy. A protože to berou doslova „od Adama“, dozvíme se, čím je kdysi dávno tyto krasavice okouzlily, jak začínali s jejich pěstováním, co vyžadují ke svému optimálnímu růstu, v jaké půdě a na jakých místech se jim nejlépe daří atd. Řečeno stručně – řeknou nám všechno podstatné, takže na konci knihy jsou z nás na slovo vzatí odborníci, kterým zbývá už jen jediné – přeměnit teoretické poznatky na skalky, záhony a zahradní zákoutí, jimž vévodí hortenzie...
Takže – milí lidé, nádherná vyprávění, neocenitelné rady a k tomu 276 barevných fotografií. To je kniha Hortenzie v zahradě, která mne nadchla do té míry, že cítím povinnost doporučit ji pozornosti všech, kdo (slovy populární písně Ivana Mládka) „šlechtí plané jabloně a furt se hrabou v záhoně“. Třeba se jí nechají inspirovat stejně jako já...

Žádné komentáře:

Okomentovat