pátek 22. září 2017

VĚŘÍTE VOLEBNÍM POTENCIÁLŮM?

Aaaokamura

Kolik dostane Okamura?

Agentury, zjišťující volební preference politických stran, mají evidentně problém – výsledky jejich „profesionálních výzkumů na pečlivě vybraných vzorcích obyvatelstva“ jaksi nekorespondují s tím, co si přejí jejich zadavatelé a je tudíž nutné uchýlit se k nejrůznějším kulišárnám. A tak se v poslední době zničehonic objevil nový druh průzkumů, který má očividně za cíl uhrát to celé do autu podle přísloví o vlku a koze.
Takový šéf renomované agentury asi těžko předstoupí před veřejnost s přiznáním, že před letošními parlamentními volbami vznikla situace, kdy je fakticky nemožné nějak objektivně zjistit nálady voličů. To by pro něj s největší pravděpodobností znamenalo okamžitý bankrot, protože by si u něj už nikdo žádné výzkumy neobjednával. Ke slovu se tudíž dostala nová metoda „průzkumů“, vymyšlená speciálně pro tyto volby, která zaručuje, že se agentury musí „trefit“, i kdyby nechtěly...
Říká se tomu „volební potenciál“. Ten stručně řečeno spočívá v tom, že se podle jistých indicií (většinou náhodně a iracionálně vybraných, tvářících se ovšem přísně vědecky) spekuluje, v jakém rozmezí se volební preference té které strany budou pohybovat. Ve sdělovacích prostředcích se nyní jako příslovečné houby po dešti začaly objevovat grafy volebních potenciálů, sdělující nám „zcela zaručené“ informace o tom, že ANO sice může dostat 40 % hlasů, ale taky třeba jen 9 %, lidovci jsou někde mezi 5 a 12 %, ODS dá prý hlas v horším případě 7 %, v tom lepším ale až 18 % voličů!
Já vám tedy řeknu, to jsou opravdu průzkumy jak noha. A vůbec nejzajímavější je to, s jakými hausnumery se v posledních týdnech před volbami žongluje v případě Strany přímě demokracie Tomia Okamury! Před časem agentury tvrdily, že se vůbec nedostane do Sněmovny a pravidelně jí byla přisuzována 2 % preferencí. Pak se SPD začala pohybovat kolem 5 %, vzápětí kdosi spočítal, že může obdržet až 8 % hlasů, následoval varovný výkřik, že „Okamura má volební potenciál 12 %“. No a dnes jsem kdesi četl, že to může být až 14 %...
Jak je vidět, všechny ty slavné a neomylné agentury se sichrují, aby trapas po zveřejnění volebních výsledků nebyl tak velký. Nebylo by ale lepší, kdyby namísto podivných her s čísly zůstaly raději zticha nebo přiznaly, že v tom samy mají předvolební guláš?

2 komentáře: