pondělí 25. září 2017

OPRAVDU JE JISTÉ, ŽE BABIŠ VYHRAJE VOLBY?

Babicjanecek

ANO, Babiš jde do... kopru!

Ať se podíváte do jakýchkoli novin či rozkliknete kterýkoli internetový portál, všude se tam (v souvislosti s nadcházejícími volbami) píše totéž – Andrej Babiš s velkým náskokem vyhraje a jde vlastně už jen o to, jak dopadnou ostatní strany a hnutí, resp. kdo půjde s ANO do koalice. Andrejovi příznivci už dopředu jásají, jeho odpůrci si (rovněž již dnes) zoufají a svou poraženeckou náladu přenášejí na celou společnost.
Jestliže se zastavíme u otázky, kdo má na této manipulaci s voliči největší zájem, pak pro odpověď nemusíme chodit daleko – aktivity oligarchova týmu profesionálních markeťáků jsou v tomto směru příliš okaté, než aby je bylo možné utajit. Takřka dokonalá reklamní strategie se ovšem zcela míjí účinkem, a to z jednoho prostého důvodu – prezentace volebního lídra je něco úplně jiného než propagace nějakého výrobku či služby. A právě tato záměna strategií je (kromě řady jiných) důvodem, proč to s volebními preferencemi ANO jde tak z kopce.
Vezměme si například Andyho návštěvu Slavkova u Brna. Miliardář tam stojí jako kůl v plotě před hospodou U Bonaparta, občas k němu přijde nějaký zoufalec či recesista pro fotku nebo podpis, celé to působí trapně a křečovitě. Pak Babišovi někdo z jeho týmu poradí, aby se posadil na zámecké schody, snad proto, že to bude působit lidově a nenuceně. Jedna důchodkyně, která si k němu přisedne, je ale dost chabý výsledek. Přesto se na miliardářově facebookové stránce opět můžeme dočíst o „skvělých lidech ve Slavkově“, kteří „byli fakt super“ a „vyjadřovali mně podporu“... Co na tom, že v několikatisícovém Slavkově se na Babiše přišlo podívat dvacet zvědavců, hlavní je, jak se to prezentuje na sociálních sítích, a tam se už královsky placení piáristé postarají o to, aby Andyho návštěva ve městě slavné bitvy 3 císařů vypadala jako vítězné tažení Napoleona Bonaparteho. Dá se vcelku logicky předpokládat, že podobné mediální taškařice a kašpařice provádí Babišův cirkus se suitou vyškolených komparsistů i jinde. Pak je pro mne ovšem záhadou, proč mu tuto slaboduchou a průhlednou hru „žerou“ i jeho političtí protivníci, neustále plačící nad výškou Babišových preferencí a stahující kalhoty kilometry před brodem.
Psychologové tomu říkají davová sugesce a je vcelku evidentní, že právě na ni Andrejův tým sází. Vytvoření kultu osobnosti spojeného se zbožštěním daného jedince a následné vyvolání masového nadšení může sice v krátkodobém časovém horizontu přinést úspěch, v případě předvolební kampaně je však mimořádně riskantní. Lidi není možné udržovat v permanentní extázi po delší dobu, davová hysterie je nestálá a toho, koho dnes „lid“ uctívá, může zítra proklínat. A právě na toto Andy „dojede“, neboť svůj předvolební střelný prach vyplýtval už měsíc před dnem D a na stále častěji se ozývající hlasy, že král je nahý, už nemá jak reagovat, resp. svými zbrklými výpady a nekontrolovatelnými výbuchy vzteku se odkopává ještě víc. Chcípající kobyla nejvíc kope a ani v případě slovenského pseudomesiáše tomu není jinak.
Co je však vůbec nejdůležitější – stále více lidí si uvědomuje, že volit Babiše znamená dát hlas neschopnému (či všehoschopnému?) Janečkovi a jeho zajišťovacím příkazům, likvidujícím nepohodlné podnikatele, aktivistickému Pelikánovi s podivně chápanou nezávislostí soudců a státních zástupců, eurohujerům typu Teličky a Jourové, hlasujícím v Bruselu proti zájmům České republiky...

Žádné komentáře:

Okomentovat