středa 5. února 2020

ZBYTEČNÉ PREZIDENTSKÉ VOLBY V USA












Trump forever?

Americké prezidentské volby bývají většinou velikou událostí, provázenou zjitřenými emocemi, vypjatou atmosférou a mediálním humbukem. V historii se však též už několikrát stalo, že zápas o Bílý dům probíhal pokojně a vcelku i nudně. Důvod byl prostý – jeden z kandidátů měl natolik silnou pozici či charisma (popř. se totéž v opačném gardu dalo říct o jeho supeři), že o vítězi nikdo nepochyboval a všechno bylo dopředu jasné. Posledním z těchto vší dramatičnosti zbavených duelů byly volby roku 1988 – drtivá převaha republikána George Busche nad demokratem Michaelem Dukakisem nedávala potomku řeckých emigrantů žádnou naději na úspěch, což se „formálně“ potvrdilo i u volebních uren...
Je víc než pravděpodobné, že podobně nezáživné budou i volby letošní. Ať se to někomu líbí či ne, Donald Trump za dobu svého vládnutí prokázal, že nikoho lepšího dnes Amerika nemá. Ekonomický boom, nastartovaný jeho reformami, zásadovost v plnění předvolebních slibů a úspěchy v zahraniční politice jsou natolik přesvědčivé, že v očích voličů snadno zastíní těch několik bezvýznamných mediálních přešlapů, jichž se díky své impulzívní povaze dopustil. Do karet mu samozřejmě hrají i permanentní zuřivé útoky jeho demokratických oponentů.
Ti si patrně rovněž uvědomují, že boj je už dopředu prohraný – tristní a chaotické primárky, z nichž má vyjít Trumpův vyzývatel, jsou toho jasným důkazem. Ultralevičák Sanders, vyčpělý Biden, feministka Warrenová či gay Buttigieg – to je dosti ubohá sestava. A ani na poslední chvíli povolaný miliardář Bloomberg určitě nebude vytouženým esem v rukávu, schopným porazit Trumpa.
A co slavná česká veřejnoprávní média? Ta už též rezignovala. Zatímco minule se touto dobou linuly z České televize oslavné chorály na Hillary Clintonovou, dnes je ticho po pěšině a o demokratických primárkách se informuje víceméně z povinnosti. V Českém rozhlase je to podobné – včera jsem tam slyšel jakéhosi odborníka, který (sice nepřímo a se zjevným smutkem v hlase) naznačil, že Donald Trump zůstane v Bílém domě i po podzimních volbách.
Což je po úspěšném dokončení Brexitu další dobrá zpráva!

Žádné komentáře:

Okomentovat