sobota 21. září 2019

„AŽ NÁS PŮJDOU MILIÓNY“












aneb kdybychom si všichni hodili mašli, zachráníme planetu!

„Uhlí patří pod zem!“
Jdu po brněnské Rašínově ulici a z průvodu, co jde proti mně, zaznívají výkřiky proti uhlí. Připadá mi to hloupé, absurdní a z mého úhlu pohledu naprosto nepochopitelné – co to nešťastné uhlí komu udělalo, že se stalo terčem takové nenávisti? Na druhou stranu však – ten skandující dav je tvořen středo a vysokoškoláky a ti by snad měli být dost inteligentní na to, aby svá hesla dovedli zdůvodnit, ne?
„K čemu škola – klima volá!“
V čele průvodu kráčí dívka s tlampačem a předříkává, co se má provolávat. Ulít se ze školy je jistě příjemné, ale jak se tím pomůže klimatu, to opravdu nevím. Nebylo by lepší a smysluplnější, kdyby se ta postpubertální mládež raději učila a pokusila se (když jim na tom životním prostředí tolik záleží) vymyslet nějaké ekologičtější pohonné hmoty pro auta a letadla? Ono je totiž velice snadné křičet:
„Uhlí, ropa, plyn – patří do dějin!“
– udělat ale něco pro to, abychom je tam mohli skutečně poslat, protože jsme objevili něco lepšího a ekologičtějšího, to by byla jiná!
„Planeta nás nepotřebuje – my ji ano!“
Jistě, ovšem to mně připadá jako výzva ke kolektivní sebevraždě lidstva!
„Tvoje máma měla lepší klima!“ 
Tak o tom bych si dovolil pochybovat – za socialismu se přece oslavoval „dým z továren“ a např. cementárna nedaleko mého bydliště zasypávala prachem desítky obcí kolem dokola. Dnes tu máme čisto...
„Nechceme tady poušť – vystrčte hlavy z písku!“
Pořád mně není jasné, na koho se ti protestující vlastně obracejí – na vládu, Babiše, Společnost přátel žehu, Organizaci spojených národů? Tady kdosi konečně nese heslo, kterému se dá trochu rozumět:
„Držím se při zemi – nelétám!“
Buď zdráv, můj mladý příteli, já také nelétám! Bohužel tě nepotěším – létal bych rád, ale mám aerofobii. A mezi námi – nevím, proč bych tuto ryze osobní informaci měl psát na papundekl a chodit s ním po Brně jako ty...
Svazačka v čele zrovna vykřikuje:
„Chceme žít!“
a já bych se té sympatické dívčiny rád zeptal, co si myslí o hormonální antikoncepci. Ta přece znečišťuje řeky a podzemní vody víc než cokoli jiného – proč tedy neprotestuje také proti ní? To bych se do průvodu s radostí přidal a i nějaký úderný slogan vymyslel, třeba:
„Chraň si zdraví, šetři kačky – nežer hormonální sračky!“
Žádat po naší sluníčkové mládeži, aby v rámci boje za klima omezila svůj hedonistický způsob života, je ale asi moc...
 

2 komentáře:

  1. Prima, skvělé obecné nicneříkající heslo jedno za druhým, žádná reálná verze řešení, jen balast.
    Některé věci by se opravdu měly změnit a už by se mohlo na nich pracovat (půda, zemědělství, jiný způsob, přírodní hnojení, orba, remízky, vysazování smíšených lesů a lesíků, a hlavně stop už dalším stavbám montoven a skladů, ale tady se budou řešit emise, a ještě nižší emise, a nejlépe nulové emise, a hlavně, bezvadný způsob, jak se ulejt a vypadat u toho jako hrdina.

    OdpovědětVymazat
  2. poblaznena filomena !!!

    OdpovědětVymazat