pondělí 26. března 2018

KNIHY, NA KTERÉ SE TĚŠÍM (14)

Aknihavsevidoucioko


Co se stane, když bude umělá inteligence inteligentnější než člověk?

Vytvoření umělé inteligence je naštěstí stále ještě hudbou vzdálené budoucnosti. Proč naštěstí? Domnívám se, že nebezpečí, která jsou s tímto fenoménem spojena, si uvědomujeme jen velmi málo a vůbec si např. nedovedeme představit, co by se stalo, kdyby se tato síla vymkla lidské kontrole.
Před nějakými dvaceti lety bylo nemyslitelné, aby šachový počítač porazil zkušeného hráče. Vývoj v tomto směru byl však tak rychlý, že dnes existují stroje, nad nimiž nedokáže vyhrát ani mistr světa. Možná nás uklidní, že šachy jsou jen hra, ale ukazuje se, že v principu je možné, aby stroj „myslel“ rychleji a hlouběji než člověk. Není to znepokojující?
Na jiném příkladu zase vidíme, že počítač přece jen nedokáže úplně všechno – mám nyní na mysli překladače textů z jednoho jazyka do druhého, které jsou pořád hodně nedokonalé. O „umělém“ napsání básně či povídky ani nemluvě.
Předpokládejme, že se jednou opravdu podaří sestrojit umělou inteligenci, která nám přeroste přes hlavu. Podle toho, co jsem si zatím zjistil o knize Fredrika T. Olssona Vševidoucí oko (má vyjít 7. 5. 2018 v nakladatelství Zlín), je právě toto jejím základním motivem. A já se těším, jak si s nelehkým problémem švédský autor poradí.

Žádné komentáře:

Okomentovat