pátek 23. března 2018

ČESKÁ TELEVIZE aneb VZPLÁLA POSLEDNÍ BITVA?

Act

Budeme nadále povinně platit eurohujerům z ČT?

Televizní (či také spacáková) revoluce v roce 2000 proběhla z pohledu jejích organizátorů úspěšně – zaměstnanci se definitivně zmocnili Kavčích hor a na dlouhá léta byl zakonzervován systém tzv. „veřejnoprávnosti“ (rozuměj absence jakékoli relevantní kontroly vysílání a hospodaření). Je vcelku logické, že právní vakuum, v němž se Česká televize tenkrát ocitla, se u jejích manažerů postupem doby přetransformovalo na přesvědčení o své nedotknutelnosti a nekritizovatelnosti. Pokaždé, když někdo poukázal na pokřivený právní rámec, v němž se ČT pohybuje, byl okamžitě z její strany spuštěn pokřik o „útoku na demokracii“ a občanům se vykresloval konspirační scénář o „zavádění cenzury“. Lidí, kteří se takto nechali oblbnout, se vždycky našlo dost, takže jakákoli snaha o změnu nepřirozeného stavu v našem největším médiu vyšla naprázdno.
V poslední době to ale vypadá, že se možná začíná blýskat na lepší časy – Česká televize má totiž nyní proti sobě soupeře, s jakým se dosud neutkala. Jaroslav Soukup je mužem, který poprvé po mnoha letech představuje sílu, která by mohla veřejnoprávního molocha dostat na lopatky. Jeho Kauzy na TV Barrandov mají výbušnost ekrazitu a navíc jsou vedeny naprosto profesionálně – žádné nepodložené informace, žádné domněnky a fámy, ale jasná, nezpochybnitelná fakta. A přesně cílené otázky na to, jak ČT hospodaří s miliardami, které od lidí vybere. Dokud se zůstávalo pouze u poukazů na tendenční a nevyvážené zpravodajství, mohl to kdejaký dobře zaplacený „mediální analytik“ okecat a zamést pod koberec. Soukup jde na celou věc od lesa a na misku vah pokládá reálně měřitelné ingredience – kdo, co, jak, komu, za kolik...
Není divu, že v nejvyšších patrech Kavčích hor vypukla panika. Antisoukupovská kampaň se rozběhla na plné obrátky, užiteční idioti nosí po Václaváku transparenty „ČT nedáme!“ a politici TOP 09 mluví o zemanovské mafii, ale zatím to všechno vyznívá do ztracena. Naopak stále více lidí si říká, zda by se s těmi koncesionářskými poplatky nemělo něco udělat, třeba uzákonit možnost, že by je každý mohl platit té televizní stanici, na kterou se dívá.
To by samozřejmě znamenalo konec České televize. A tak je třeba nasadit všechny páky, aby Soukupův hlas byl umlčen. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání poslala majiteli TV Barrandov další výstrahu, ten má však podle všeho pro strach uděláno a navíc počet těch, kdo s ním sympatizují, nahání slovutné Radě hrůzu. Půl milionu diváků, pravidelně sledujících jeho Kauzy, je přece jen zatraceně vysoké číslo. Na druhou stranu přináší Soukup natolik šokující informace (a nehodlá s tím jen tak přestat), že v odebrání vysílací licence nepohodlnému kritikovi vidí jistí lidé jedinou možnost, jak od sebe odvrátit pozornost orgánů činných v trestním řízení.
V každém případě jde pouze o krátkodobý klid zbraní a rozhodující bitva nás teprve čeká. A pěšákem v ní může být každý z nás. Vyjdeme v případě potřeby na obranu Jaromíra Soukupa do ulic?

Žádné komentáře:

Okomentovat