čtvrtek 8. března 2018

KNIHY, NA KTERÉ SE TĚŠÍM (12)

Aknihatygr

Kniha, sklízející nadšený ohlas všude, kde byla vydána

Skutečnost, že jsou ještě dnes místa, kde ve volné přírodě žijí tygři, mi připadá sama o sobě fascinující a skoro neuvěřitelná. Dálný východ, Sibiř, tajga – tato označení jsou vlastně synonyma pro nesmírné končiny Ruska, táhnoucí se od Uralu až k Japonskému a Ochotskému moři a právě zde v tzv. Přímořském kraji (který má v Ruské federaci status tzv. subjektu) kolem řeky Ussuri je domov tygra sibiřského či přesněji ussurijského.
Největší kočkovitá šelma na světě je v Rusku pochopitelně přísně chráněná a pytláci, kteří by se nechali zlákat tučnou odměnou padesáti tisíc dolarů (což je cena za tygří kůži na černém trhu), musí počítat s tvrdými tresty. Tygr je plaché zvíře a člověku a lidským obydlím se zdaleka vyhýbá, ovšem neplatí to vždy. Z roku 1997 je znám případ osamělého tygra-zabijáka, který se stal nebezpečným i pro lidi.
Kniha s prostým názvem Tygr je vylíčením tehdejších událostí z pera amerického spisovatele Johna Vaillanta. V zahraničí se jí dostalo nadšených ohlasů a jsem přesvědčen, že nejinak tomu bude i u nás. Má vyjít koncem března v nakladatelství Triton.

Atygrvlajka

(vlajka Přímořského kraje)

Žádné komentáře:

Okomentovat