pondělí 5. února 2018

KNIHY, NA KTERÉ SE TĚŠÍM (6)

Aknihasustkova

Básně Terezy Šustkové jsou poselstvím o Kráse pozemského slzavého údolí...

Citlivá básnířčina mysl vnímá duchovní podstatu světa, snaží se ji vystihnout prostými, zároveň však umně proplétanými slovy a dosahuje v tomto pozoruhodné zručnosti. Ač výsostně spirituální, poezie Terezy Šustkové není odtržena od všední každodennosti, naopak právě v ní hledá záchytné body pro pochopení metafyzické ukotvenosti lidské existence. Je zde patrná vnitřní usebranost, s níž se přistupuje k inspiračním zdrojům, zárodkům to budoucích básní. Křehkost ve spojení s naturalistickým pohledem na „věci tohoto světa“ dává této poetice punc ryzosti a opravdovosti a je schopna přimět čtenáře k tichému zamyšlení se nad dnes nám už takřka nesrozumitelnými, ale vždy znovu se ve chvílích ztišení ke slovu hlásícími hlasy odkudsi „z jiného světa“, k němuž všichni směřujeme...  
První básnická sbírka Terezy Šustkové, vítězky Literární ceny Vladimíra Vokolka z roku 2016, vyjde v nakladatelství Host.

1 komentář:

  1. Zajímavé tituly, vidím, jak už jsem hodně pozadu se čtením nových kniha a románů... a básně, básně jsem taky dlouho nečetla. Mám několik sbírek od různých básníků, tahle vypadá kouzelně.

    OdpovědětVymazat