pondělí 28. září 2020

CLIFFORD A. PICKOVER: KNIHA O VĚDĚ

 












 

 

Všechny knihy Clifforda A. Pickovera jsou vynikající – ergo i tato!

Kniha o fyzice, Matematická kniha a teď tedy do třetice Kniha o vědě. Clifford A. Pickover toho ovšem napsal mnohem víc, předchozí věta pouze informuje o recenzních výtiscích, které jsem dostal z nakladatelství Dokořán, kde jeho knihy v excelentní edici Zip vydávají. Tak se pojďme podívat, s čím zajímavým přichází známý autor populárně-naučných publikací nyní.

Musím hned zkraje říct, že to tedy Clifford A. Pickover pořádně „rozjel“. Seznamuje totiž čtenáře s celkem 250 vynálezy a objevy, jež měly mnohdy přelomový význam pro technologický vývoj lidské společnosti a s výjimečnými osobnostmi, díky jejichž géniu a píli jsme dnes tam, kde jsme. Samozřejmě, že ne všechno, na co člověk v průběhu dějin přišel, šlo využít takříkajíc „průmyslově“, pravdou je ovšem i to, že každá, tedy i pouze teoretická „novinka“ rozšiřuje naše poznání a má tudíž svůj nepopiratelný význam.

Ačkoli má kniha přes 500 stran, počet kapitol (zmíněných 250!) je tak velký (a ke každé je ještě připojena nádherná fotografie), že autorovi rozhodně nemůžeme mít za zlé, když nám vždy poví jen to nejdůležitější. Je ostatně zřejmé, že Kniha o vědě je pojata jako svého druhu encyklopedie a je tedy na čtenáři, aby si k tomu, co ho nějak zaujalo, sám vyhledal příslušnou specializovanou literaturu.

Já tak udělám např. v případě Gregora Johanna Mendela. Už tolikrát jsem v Brně procházel klášterním parkem na „Mendláku“, kolem záhonů, na nichž tento katolický kněz pěstoval hrách a na základě svých výzkumů objevil zákony dědičnosti – a nikdy mne nenapadlo se o život a dílo tohoto světově proslulého zakladatele genetiky zajímat nad rámec povšechných informací. Tak tomu je teď konec! V Knize o vědě jsou odkazy na „mendelovskou“ literaturu, takže si určitě něco vyberu a přečtu.

Celá recenze zde:

https://www.knihcentrum.cz/recenze-kniha-o-vede  

Žádné komentáře:

Okomentovat