čtvrtek 16. ledna 2020

QUO VADIS, SLOVENSKO?


















Nad Tatrou se neblýská na lepší časy...

Zadržení bývalého generálního prokurátora je mnohými politiky na Slovensku oslavováno jako signál, že země se vrací k vládě práva a pořádku. Prezidentka hovoří o „přelomové události“, premiér dokonce o „důkazu, že na Slovensku nejsou žádné nedotknutelné osoby“. Opravdu?
Jestli je to tak, jak tvrdí Pellegrini, proč stále zůstávají ve svých funkcích současný generální prokurátor Čižnár a speciální prokurátor Kováčik? Proč je takové ticho kolem bývalého ministra financí Počiatka a státní tajemnice na ministerstvu spravedlnosti Jankovské? Mimochodem – ani k zatčení Dobroslava Trnky nedošlo bezprostředně poté, co byla zveřejněna nahrávka jeho rozhovoru s Mariánem Kočnerem, ale až za několik týdnů. Skutečně si tedy jsou na Slovensku před zákonem všichni rovni? Není to spíše tak, že házeni přes palubu jsou pouze ti, kteří se zdiskreditovali natolik, že už je není možné žádným způsobem zachránit, zatímco loď pirátů pluje nerušeně dál?
A aby toho nebylo málo, policejní a soudní aktivismus se zcela vymknul kontrole a čím dál víc se zaměřuje nikoli na skutečné zločince, nýbrž na svobodomyslné občany s nekonformními názory, a to až do takové míry, že někteří z nich jsou stíháni vazebně! Případ uvězněných reportérů Mariana Daňa a Rudolfa Vaského je obludným zneužitím represivních složek státu a vrací Slovensko do dob hluboké totality.
Žádný návrat k právnímu státu se tedy u našich východních sousedů nekoná. Dá se dokonce říct, že události posledních dnů a týdnů svědčí o pravém opaku – mafiáni zůstávají u moci a utahují smyčku kolem hrdla národa... 

Žádné komentáře:

Okomentovat