neděle 13. května 2018

AERONET aneb PROČ SE HO NĚKDO BOJÍ?



Aeronetofobie je nejspíš strach z pravdivých informací

To, že existuje nějaký zpravodajský portál s názvem Aeronet, jsem do nedávné doby nevěděl. Na jeho stránky jsem poprvé zavítal až poté, co se před časem všelijaká multikulturní, genderová a neomarxistická individua začala jako na povel předhánět v tom, kdo tento „proruský“, „konspirativní“, „dezinformační“... (těch adjektiv je nepočítaně) web odsoudí razantněji a . A tak jsem si jednoho dne řekl, že se podívám, co tak hrozného na tom Aeronetu píší, že to Jiřího Dienstbiera, Miroslavu Němcovou, Miroslava Kalouska a podobné lidi tak strašně rozčiluje...
USA, Francie a Velká Británie zrovna provedly útok na Sýrii jakožto odvetu za údajné použití chemických zbraní vládními vojsky. Na Aeronetu bylo v této souvislosti upozorněno na neprofesionální zpravodajství České televize, která o události informovala s použitím filmových záběrů, pořízených prý během akce a zobrazujících výbuchy raket poblíž Damašku. Aeronet přišel s tvrzením, že zmíněné video bylo natočeno před několika lety někde úplně jinde, totiž během dojů na Donbase: https://aeronet.cz/news/skandal-ceska-televize-odvysilala-falesne-obrazove-zpravodajstvi-ze-syrie-divakum-na-obrazovkach-ukazovala-misto-damasku-nocni-utok-ukrajinske-armady-na-mesto-luhansk-z-roku-2015/.
To mne zaujalo, protože jsem si nedokázal představit, že by Česká televize takto okatě a tendenčně manipulovala s diváky. A co jsem zjistil? Aeronet měl pravdu – ty záběry ze „Sýrie“ pocházely opravdu z Donbasu! Po několika dnech přišlo jakési nemastně neslané „vysvětlení“ z Kavčích hor, že se to stalo omylem, že je jim to líto a že už příště se to nikdy... bla, bla. bla. A následoval starý známý pokřik potrefených husí a houserů z naší politické a mediální scény, unisono spílajících Aeronetu za to, že je tak dezinformační, promaďarský a protievropský.
Zítra se prý americká ambasáda v Izraeli přestěhuje do Jeruzaléma. V Radiožurnálu a České televizi se k tomu už několik dní pořád dokola vyjadřují jacísi „analytici“, „mediální odborníci“ a „arabologové“, z jejichž názorů a teorií jsem však pochopil jen to, že vůbec nevědí, co si o tom mají myslet. Ti lidé jsou totálně vystresovaní a neschopní zaujmout nějaké jasné stanovisko, evidentně ze strachu, aby za pár dní nebylo všechno jinak a oni si neuřízli ostudu. Doba je vskutku hektická, Trump je chvíli náš úhlavní nepřítel (když třeba porazí Clintonovou), pak zase na pár dní hrdina (zaútočil na Asada!), ale co si mysdlet o tom, že vypověděl smlouvu s Íránem, vyvěsí americkou vlajku nad Jeruzalémem a setká se s Kimem? Tady našim mudrcům z rádia a televize žádná ideologická klišé ani předem připravené politicko-korektní manuály nepomohou, takže melou prázdnou slámu v naději, že si diváci a posluchači prázdna a zmatku v jejich hlavách nevšimnou.
A tak jsem znovu klikl na Aeronet a přečetl si tam tohle (možná jsem , ale podle mne jde o pozoruhodnou analýzu Trumpovy politiky v kontextu současného globalizovaného světa): https://aeronet.cz/news/americky-gorbacov-d-trump-prave-dovedl-proces-izolace-usa-do-finale-a-polibkem-smrti-sebou-stahuje-i-izrael-ale-nejzasadnejsi-ukol-konec-dominance-americkeho-dolaru-byl-prave-naplno-spusteny/.
Na Aeronetu byl také před časem uveřejněn článek, týkající se podivných praktik nepřeposílání emailových zpráv, obsahujících odkazy na alternativní weby (https://aeronet.cz/news/poslanecka-snemovna-se-konecne-zacala-zabyvat-podnetem-aeronetu-ktery-jako-prvni-v-cr-upozornil-na-zahazovani-a-zasahovani-do-emailu-na-postovnich-serverech-ktere-provozuje-zdenek-bakala/). I tato stěží uvěřitelná informace (copak v ČR máme cenzuru?) se zdála být klasickým hoaxem – ovšem pouze do té doby, než se jí začala zcela vážně zabývat Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky poté, co byla konfrontována s bezpočtem případů tohoto bezprecedentního porušování listovního tajemství, zaručeného Ústavou ČR!
A tak se ptám, proč je Aeronet ze strany mainstreamových médií neustále osočován a dehonestován. Zatím mne napadá pouze jedna odpověď: Asi proto, že píše pravdu...

PS: Když jsem tento článek uveřejnil na Facebooku, byl mi okamžitě zablokován...

1 komentář: