úterý 30. ledna 2018

KNIHY, NA KTERÉ SE TĚŠÍM (5)

Knihamatvejevova

První kniha oceňované ruské autorky v češtině!

Naprosto nechápu, proč u nás vychází zcela zanedbatelný počet knih současných ruských spisovatelů – vždyť v dnešním Rusku se odehrává literární boom nevídaných rozměrů a tak velikým množstvím vynikajících autorů všech možných žánrů se nemůže pochlubit žádná jiná země. Jediné vysvětlení, jež mne napadá, je státem prosazovaná rusofobie, která se v naší zemi v posledních letech stala oficiální politickou doktrínou a každý, kdo k Rusku (nebo, nedej Bože, k Vladimíru Putinovi) projeví sympatie, dostává málem cejch extrémisty a antidemokratického radikála, před nímž je třeba mít se na pozoru. Došlo to podle všeho až tak daleko, že vydávat současné ruské autory se knižní nakladatelství bojí, aby nebyla obviněna z propagace... čeho? To opravdu nevím, ale možná by nám to řekl někdo z Arga, které před časem nejdříve avizovalo vydání románu Tábor od Zachara Prilepina, aby posléze přišlo s prohlášením, že „z ideových důvodů“ kniha nevyjde...
Anna Matvějevová se narodila 19. 1. 1972 ve Sverdlovsku (dnešní Jekatěrinburg). V románu Ďatlovův průsmyk s podtitulem Tajemství devíti se nechala inspirovat skutečnou událostí, k níž došlo nedaleko jejího rodiště v roce 1959. Skupina devíti mladých lidí se tenkrát vydala na výpravu do nehostinných oblastí severního Uralu a za podivných okolností tam všichni zahynuli. Tato tragédie nebyla dodnes uspokojivě vysvětlena a záhady, které ji obestírají, daly vzniknout mnoha teoriím, včetně tzv. „konspiračních“.
Ďatlovův průsmyk má vyjít v nakladatelství Akropolis v průběhu roku 2018. Dodejme, že se zde v letošním roce chystá rovněž vydání novely Anny Matvějevové s názvem Najít Taťánu.

Žádné komentáře:

Okomentovat