úterý 11. července 2017

REŽIM, KTERÝ TU PO VOLBÁCH ZAVEDE BABIŠ, NEBUDE FAŠISTICKÝ. BUDE MNOHEM HORŠÍ!

Aaaaa

Nedávno jsem četl na čímsi blogu zamyšlení nad tím, zda režim, který u nás nastoupí po předpokládaném drtivém vítězství Andreje Babiše v parlamentních volbách, bude fašistický. Domnívám se, že používání podobných expresívních adjektiv není na místě, a to z jednoho prostého důvodu – pojem fašismu je dnes už dávno vyčpělý a vlastně nicneříkající, takže si pod ním sotva lze představit něco konkrétního. Pokud má nějaký praktický význam, pak de facto jen jako blíže nespecifikovaná výstraha před něčím hrozivým, obludným a zničujícím, proti čemu by se lidé měli aktivně bránit a nikdy to nepřipustit.
Tím samozřejmě nechci zlehčovat nebezpečí, které do našeho politického a následně i právního prostředí Babiš vnesl, ani zavírat oči před totalitními praktikami, které jsou tomuto oligarchovi vlastní. Na rozdíl od těch, kteří varují před více či méně vzdálenou budoucností se však domnívám, že paralyzování mocenských struktur a vnitřní rozklad státních institucí není něčím, co přijde až po „uchopení moci“, ale co Babiš systematicky provádí již dlouhou dobu. A mám-li si přece jen posloužit výše zmíněným „fašismem“, pak jsem toho názoru, že tento není něčím vzdáleným, co nás teprve čeká, ale že fašizace české společnosti probíhá již v současnosti a že každý, kdo nemá klapky na očích, to musí vidět.
Je smutné, pro naši současnou morální mizérii však bohužel příznačné, že Babiš našel v průměrném Čecháčkovi oddaného, ba nadšeného podporovatele svých pseudovizí a v národě jako celku pak živnou půdu pro své šílené sociálně-ekonomické experimentování. Při své tragičnosti je to zároveň i situace navýsost komická – ačkoli Babiš stojí na vrcholku pyramidy, nemusí svým poskokům udílet žádné konkrétní rozkazy, protože oni sami tuší, co se od nich žádá, vyvíjejí horečnatou aktivitu a navzájem se předstihují v tom, jak se Šéfovi zalíbit. Mám-li uvést pár konkrétních příkladů, pak Babiš určitě neradil řediteli finanční správy, aby začal pomocí zajišťovacích příkazů likvidovat nepohodlné firmy, neúkoloval auditory Čapího hnízda, jak má jejich prověrka dopadnout, nevyzýval ministerské úředníky k šikanózním kontrolám firem, jejichž majitelé se mu svými statečnými občanskými postoji znelíbili a ani nezakazoval promítání filmu Žlutý baron. To všechno byla osobní iniciativa jeho nohsledů, kteří svým neomylným krysím instinktem zavětřili, že se ve společnosti cosi radikálně mění, resp. že opět přichází doba, kdy namísto odbornosti a mravní integrity se od lidí bude v prvé řadě očekávat poslušnost, bezmyšlenkovité plnění rozkazů nadřízených a členství v Hnutí. Babiš zkrátka zahrál na strunu nejpřízemnějších pudů, jakými jsou závist a škodolibost, a rázem se doslova roztrhl pytel s udavači, kariéristy a bezzásadovými křiváky všeho druhu.
Čobolácký pseudokapitalista samozřejmě ví, že tento póvl, co se s ním tak rád fotí a píše mu na facebook málem vyznání lásky, mu sám o sobě cestu k absolutní moci nezajistí. Jak známo, komparsisté jsou sice k natočení filmu nezbytní, ale to hlavní musí obstarat režisér sám. Všimněme si, že Andrej se v tomto směru činí, seč může a atmosféra strachu a nedůvěry, kterou do společnosti úspěšně implantoval, mu skutečně přináší plody v podobě lidí, kteří jej na jednu stranu „nemusí“, zároveň ale si to s ním nechtějí rozházet. Klasickým příkladem právě řečeného je traktorista, který zničil chemickým sajrajtem pole pšenice těsně před sklizní a na dotaz, proč to udělal, argumentoval tím, že pouze „plnil příkaz“ svých nadřízených z Agrofertu. Tito vystrašení plniči rozkazů jsou pro každý totalitní režim nezbytní a Babiš si v praxi vyzkoušel, že takovýchto „slušných a poctivých pracujících“, ochotných na příkaz shora provést jakoukoliv prasárnu, je v Česku podle všeho nevyčerpatelné množství.
Politický systém, který tu Babiš pravděpodobně zavede, bych neoznačil za fašistický hlavně proto, že zákony, které fašismus jednou uvede do praxe (jakkoli jsou mnohdy zvrácené), také úzkostlivě dodržuje. Např. v hitlerovském Německu by se nikdy nemohlo stát to, o čem jsem psal před chvílí, aby totiž někdo vydal příkaz ke zničení pšeničného lánu. U nás k tomu „díky“ Babišovi nejen došlo, ale navíc nikdo nebyl potrestán, neboť policie případ odložila. Na tomto jediném příkladu vidíme v celé nahotě to, co se vbrzku stane normou, totiž právní anarchii v podobě zastrašených státních zástupců, policejní nečinnost tváří v tvář evidentnímu zločinu a soudní zvůli, kdy se obyčejný člověk nedomůže základního práva na ochranu svého majetku. Režim, který u nás Babiš nastolí, bych tudíž označil nikoli za fašismus, nýbrž za politicko-ekonomický gangsterismus.
Zdá se, že nás nečeká právě záviděníhodná budoucnost, ovšem národ ve své většině (soudě podle volebních preferencí) se na ni těší. Gottwalda volilo v šestačtyřicátém přes 40 % lidí, Babiš prý dostane také tolik. Když se spojí se socdemáky, kteří mu už nyní lezou do zadku, bude mít volnou ruku prakticky ke všemu. Všechny složky státu se před ním třesou již teď, jaké to tedy bude po říjnových volbách si není těžké představit. Co se týká mne, nejspíše budu tahán po soudech za „nactiutrhačné články o premiéru Babišovi“ a mých několik polností, o něž má zájem jistá „ekozemědělská firma“ (kdopak asi za ní stojí?), neustále mne vyzývající k jejich prodeji za směšnou cenu, mně budou vyvlastněny bez náhrady...

3 komentáře:

  1. opakovaný lepší socialismus můžeme očekávat nejdříve tak za 50 let. Nedělejte si iluze. Myslím si, že Babiš jako podnikatel ví, že když nejdou na odbyt jeho výrobky, tak někde se stala chyba a musí něco změnit. Myslím si, že je si moc dobře vědom toho, že pokud vyhraje volby, tak musí dělat vše pro to, aby lidé byli spokojeni po všech stránkách - vč. platů. Tady ti doposud nám vládnoucí mamlasi nám nastolili novou totalitu, a jelikož nikdy nepracovali, tak nemají žádnou sebereflexi a serou na národ!je to jediná naděje pro tuto pokurvenou republiku, protože nikoho jiného nevidím. To všechno co uvádíte jsou jen devastující konspirace magora zblblého totalitní antibabišovskou kampaní!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte jistě pravdu v tom, že politici „tradičních stran“ z naší země udělali „pokurvenou republiku“. Opravdu si ale myslíte, že Babiš je jiný? Vždyť on se na té devastaci podílel taky – ostatně, jak by se jinak mohl stát druhým nejbohatším Čechem?
      Znáte ten vtip, co se dnes mezi lidmi vypráví? Jaký je rozdíl mezi kmotry z „normálních“ stran a Babišem – ti první nás vedli do propasti oklikou, Babiš nás tam zavede přímo...

      Vymazat
  2. Platí to co jsem napsal a podtrhuji poslední větu. Dodávám raději nechte psaní pokud nejste schopen se odpoutat od totalitního myšlení...

    OdpovědětVymazat