sobota 26. prosince 2020

DUDÁK, RÝPAR: PRAHA MOSTY SPOJENÁ


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nádherná a mimořádně obsažná publikace – o pražských mostech dosud nic podobného nevyšlo!

Když mi paní Stáňa Findejsová nabídla recenzní výtisk této knihy, ani na chvíli jsem nezaváhal. Nakladatelství Cattacan, které před časem založila, se totiž specializuje na vydávání lahůdkového druhu literatury, čímž ovšem nemám na mysli oblast gastronomie. Je to spíše tak, že zde vznikají knihy takříkajíc exkluzivní a fajnšmekrovské, zkrátka takové, o něž v jiných nakladatelstvích není z nejrůznějších důvodů zájem. Domnívám se, že Praha mosty spojená je zatím jejich největším a nejzdařilejším (těch nej by se tam dalo doplnit nepočítaně) vydavatelským počinem a hned se pokusím vysvětlit proč.

Karlův most, Most Legií... vím, že je to tak trochu ostuda, ale jako Nepražák jsem ještě donedávna žádné jiné pražské mosty (tedy jejich názvy) neznal. To se nyní změnilo – poté, co jsem knihu Praha mosty spojená dočetl a doprohlížel (jsou v ní snad stovky fotografií, skic, reprodukcí starých obrazů atd.) se domnívám, že se skoro už mohu v tomto směru považovat za odborníka. Jedná se podle mého názoru nejen o překrásnou a dokonale zpracovanou, ale i informačně natolik obsažnou publikaci, že by mohla aspirovat na ocenění Kniha roku 2020!   

Již jsem se zmínil o bezpočtu fotografií, jimiž je kniha doslova vyzdobena a chvíli bych se u nich zastavil. Jde o to, že mnohé z nich jsou z historického hlediska velmi cenné a patrně se publikují vůbec poprvé. Jednotlivé mosty jsou nejdříve představeny v jejich současné podobě a poté následuje fotografické expozé do minulosti, mnohdy velmi vzdálené. Můžeme vidět např. císaře Františka Josefa I., jak s velkou pompou uvádí do provozu most pod Letnou či Most Legií (tenkrát to bylo tak, že místo poklepávání základního kamene se konala slavnost posvěcení posledního kamene), ale i fotografie dosti smutné (Karlův most po zničující povodni r. 1890).

Čtenář se též dozví množství zajímavých údajů o tom, kdy a jakou technikou se pražské mosty stavěly, kdo je projektoval, ale třeba i jak se prováděly zatěžkávací zkoušky či které mosty v průběhu času dosloužily a na Vltavě bychom je dnes již hledali marně. Nabídka fascinujících informací je ovšem tak obrovská, že vybírat z ní jednotlivé „chuťovky“ nemá valný smysl. Lepší je jasně a stručně říct, že takto obsáhlou knihu o pražských mostech jsme tu ještě neměli. 

Milá Stáňo, děkuji ti za překrásný dárek pod stromeček (kniha stihla přijít ještě před Vánocemi). Potěšila nejen mne, ale i členy mé rodiny a jsem přesvědčen, že Praha mosty spojená se dočká pozitivních ohlasů u všech milovníků poučné a hodnotné literatury. Určitě si to zaslouží!  

Žádné komentáře:

Okomentovat