úterý 6. listopadu 2018

NIKOLAJ NIKULIN: V PRVNÍ LINII























Knih o druhé světové válce z pera jejích přímých účastníků jsem přečetl desítky. A každá z nich – ať už šlo o paměti generálů či prostých vojáků – mně něčím zaujala a pomohla mi nějak nově a plastičtěji pohlížet na tento největší vojenský konflikt v dějinách lidstva. Tato má „válečná sečtělost“ měla i jeden zvláštní „vedlejší efekt“ – donedávna jsem se domníval, že už se patrně neobjeví kniha na toto téma, která by mě mohla něčím překvapit. Pak se mi ale dostaly do rukou vzpomínky Nikolaje Nikulina – a všechno bylo náhle jinak!
... Je 22. června 1941 a německá vojska překračují hranice Sovětského svazu. Jedním z cílů plánu Barbarossa je i dobytí Leningradu, důležitého průmyslového centra, jehož ztráta by pro sovětské velení znamenala katastrofu. Když Němci v září dosáhnou městských předměstí, setkají se s nebývale silným odporem Rudé armády a Hitler se rozhoduje namísto přímého útoku Leningrad obklíčit a jeho obránce a obyvatele vyhladovět. Začíná strašlivá blokáda, během níž od 8. září 1941 do 7. ledna 1944 zahyne hladem půl milionu civilistů. Linie fronty není statická – sovětské pokusy o prolomení německého sevření a snahy Wehrmachtu ještě víc utáhnout smyčku vedou k „opotřebovávací“ válce, jejíž konec se zdá být v nedohlednu...
Za těmito faktograficky strohými a neosobními údaji se pochopitelně skrývají tragické příběhy tisíců a desetitisíců jednotlivců, přímých aktérů hrůzných bojů, které svou intenzitou a brutalitou snesou srovnání se stalingradskou bitvou. Jedním z nich je i mladík s poněkud komickým jménem Nikolaj Nikolajevič Nikulin – když je jako osmnáctiletý poslán bránit Leningrad, navíc na nejnebezpečnějším úseku, je smířen s tím, že mu zůstává pouze několik dnů života. Všude kolem sebe vidí smrt a zkázu, což by ještě nebylo to nejhorší. To, co ho šokuje nejvíc, je nesmyslnost rozkazů, které ženou sovětské vojáky do beznadějných útoků proti německým opevněním, kde umírají po tisících, aniž by jejich smrt měla sebemenší vojenský význam.

Recenze zde:

https://www.knihcentrum.cz/valecne-pameti-uplne-jinak-fascinujici-vypoved-mladeho-rudoarmejce







Žádné komentáře:

Okomentovat