pátek 23. listopadu 2018

CLIFFORD A. PICKOVER: KNIHA O FYZICE























Nechte si rozšířit své fyzikální obzory na slovo vzatým odborníkem!

Když kočí práskne bičem, nedělá vlastně nic neobvyklého – nejspíš chce popohnat koně k větší rychlosti, popř. to může být i výrazem jeho radosti z toho, že se v krásném letním odpoledni nepotí v jednom z těch nablýskaných aut, která ho na venkovské silnici předjíždějí, ale užívá si přírody a pohody. Protože jsem z vesnice a okolo koní jsem se kdysi tak trochu „motal“, vím z vlastní zkušenosti, že prásknout bičem tak, aby práskl, není úplně jednoduché. Musíte jím prudce švihnout dopředu a vzápětí ten pohyb stejně prudce zastavit – a při troše trpělivosti a vytrvalosti budete brzy práskat bičem jako když bičem mrská... Stejně jsem ale donedávna netušil, proč tomu tak je – tedy proč, když se tím bičem správně švihne, to práskne. Teď už to vím – díky knize Kniha o fyzice, resp. jejímu autorovi, jímž není nikdo jiný než můj „starý známý“ (viz mou recenzi na Matematickou knihu) Clifford A. Pickover!
Populární americký autor si (jako ostatně vždy) ukrojil hodně velké sousto, vypořádal se s ním však opět bravurně. Pro představu, v jakém časovém rozpětí se kniha pohybuje, uveďme názvy úvodní a závěrečné kapitoly – Velký třesk (cca 13,7 miliardy let „nazpátek) a Kvantové znovuzrození (100 bilionů let „dopředu“)! Mezi těmito dvěma „daty“ si Clifford Alan Pickover vybral naší pozornosti hodné fyzikální fenomény, s nimiž nás seznamuje formou jakýchsi medailonků, kdy je k fotografii přiřazen populárně-naučný text. Fyzika se tak z přísně vědecké disciplíny mění na záležitost dobrodružnou i zábavnou, náš svět je jedním velikým jevištěm, na němž se odehrávají fascinující představení v podání skvělých „herců“ s exoticky znějícími jmény – Světelný foton, Božský boson, Mocná gravitace či Záhadná superstruna...
Kromě „vážné“ fyziky jsou v knize zastoupeny i  „prkotiny“, na nichž lze ovšem výborně demonstrovat složitost zdánlivě banálních jevů. Vezměme si třeba golfový míček – ty důlky na něm nejsou kvůli estetice, ale z ryze praktického (rozuměj fyzikálního) důvodu, přičemž ani jejich počet není libovolný. Tzv. čínská kachna zase vypadá jako dětská hračka pouze do doby, než se seznámíme s komplikovaným mechanismem, díky němuž máme dojem, že se podařilo sestrojit perpetuum mobile. A máte-li doma knihovnu (čím více svazků, tím lépe!), můžete se v praxi přesvědčit, že paradox nekonečného převisu opravdu funguje!
Před časem mne v případě Matematické knihy napadlo, že by se mohla používat ve školách jako učebnice, neboť by určitě přispěla k zatraktivnění tohoto ne zrovna oblíbeného předmětu. A stejný pocit mám i nyní, když jsem si pročetl Knihu o fyzice – Clifford A. Pickover je rovněž zde skvělým propagátorem, schopným zaujmout i čtenáře (a teď mluvím o sobě), který fyziku nikdy neměl za své hobby.
Závěrem už jen stručně. Kniha je precizně „udělaná“ – kvalitní křídový papír a nádherné fotografie potěší oko každého bibliofila. Byla by hezkým vánočním dárkem, který by určitě udělal radost. Za sebe mohu říct, že v mé knihovně rozhodně nezapadne prachem, protože se k ní budu rád a často vracet. 

Žádné komentáře:

Okomentovat