neděle 7. ledna 2018

MONS KALLENTOFT: BAMBI

Knihabambi

Nejlepší knihou Monse Kallentofta jsou podle mne Vodní andělé, z čehož vcelku logicky vyplývá, že Bambi jejich úrovně nedosahuje. Což však na druhou stranu vůbec neznamená, že by nejnovější detektivka švédského spisovatele byla snad průměrná či nezáživná. 
Tento zdánlivý rozpor lze vysvětlit úplně jednoduše – Kallentoft je prostě tak skvělým spisovatelem, že i jeho slabší knihy jsou jednoznačnými bestsellery! Ať (lidově řečeno) sáhne na cokoli, všechno se mu daří a nejinak je tomu i u tohoto třetího dílu (po Zackovi a Leonovi) „mytologické“ série, kterou píše společně s Markusem Luttemanem. Nevím, v čem spolupráce s tímto novinářem konkrétně spočívá, mám však za to, že jeho role je spíše marginální – i v případě Bambi se totiž setkáváme s „klasickým“ Kallentoftem, s jeho vytříbeným, originálním a pro spisovatelovy příznivce nezaměnitelným literárním stylem.
Jak již bylo zmíněno, knihou s názvem Bambi pokračuje série „inspirovaná řeckou mytologií“ (anotace), což (naštěstí!) není tak úplně pravda, protože ona inspirace je zde zcela okrajovou záležitostí. Jde zkrátka o nordkrimi se vším všudy a třebaže Kallentoft nahradill svou tradiční hlavní postavu Malin Forsovou vyšetřovatelem jménem Zack Herry, na obvyklé čtivosti a strhujícím ději se u tohoto autora nezměnilo nic.

Recenze zde:

Žádné komentáře:

Okomentovat