pátek 19. ledna 2018

DRAHOŠ BY NÁS PŘIŠEL PĚKNĚ DRAHO...

Adrahosfoto

aneb mediální sláva – polní tráva, Jirko!

Na Pražský hrad přijelo auto, v němž nikdo neseděl. Otevřely se dveře a vystoupil Antonín Novotný. Tak tento vtip se svého času vyprávěl o našem bývalém prezidentovi, proslulém svou prostoduchostí, podprůměrným intelektem a nadprůměrným míněním o své osobě. Zdá se mi, že podobné vtipy si možná budeme vyprávět znovu, pokud podlehneme mainstreamové masáži a nedáme hlas současné hlavě státu.
To, co je na panu Drahošovi nejzajímavější, je totiž jeho totální nezajímavost. Když něco říká, je hned očividné, že to nemá ze své hlavy a jen omílá fráze, které mu do úst vkládá někdo jiný a že je zcela ve vleku loutkovodičů, vytvářejících jeho mediální obraz. Nezávidím jim, protože udělat z Drahoše přijatelného prezidentského kandidáta, který by mohl voliče zaujmout, je věc víc než nesnadná. Nezbývá jim vlastně nic jiného, než přetransformovat Drahošovy nedostatky v přednosti a pokusit se nachytat některé méně inteligentní voliče na rádoby slušňácké image člověka, který toho jinak nemá moc co nabídnout. A tak se z absolutní politické nezkušenosti stává najednou obrovská výhoda („S čistým štítem na Hrad!“), z bruselského hujerství je zničehonic zakotvenost v evropských hodnotách, rusofobie je vydávána za důkaz „západního směřování“, fascinace Merkelovou za státnickou moudrost atd. Tam, kde to okecat nejde (Drahošovy názory na neziskové organizace, cenzuru na sociálních sítích, adopci dětí homosexuály...), se jednoduše neřekne nic v naději, že s takovouto pštrosí taktikou se ten týden do voleb ještě přežije a pak už je to jedno.
To, že Drahoš nemá šanci Zemana porazit, je zřejmé z mnoha indicií. A která je podle mne ta zásadní? Na pana akademika pěje ódy celá řada lidí, kteří se svými názory a postoji natolik zdiskreditovali v očích drtivé většiny občanů, že jejich podpora je nejen kontraproduktivní, ale přímo smrtelná. Vypadá to asi takto:
Chcete volit Drahoše? Dobře, je to Vaše ústavní právo, ale uvažte, že ho chce volit i Tomáš Halík. Rovněž Bohuslav Sobotka. A taky Jiří Dienstbier. Dokonce Daniel Herman. Opravdu chcete být ve společnosti těchto individuí? Cože, vy jste svůj názor změnil? A budete nakonec přece jen volit Zemana? Jasně, vím, že se skřípěním zubů, ale Váš hlas bude platný jako každý jiný a o to jde...

Žádné komentáře:

Okomentovat