pondělí 30. července 2018

MOJE COPYUKÁZKY (3)


TECHNIKU JE NĚKDY LEPŠÍ SI PŮJČIT!

Možná před tímto dilematem stál už někdy každý a zcela určitě ten, kdo stavěl či rekonstruoval dům, popř. prováděl nějaké úpravy na zahradě nebo na chatě. Zkrátka – každý domácí (zahradní, chatový...) kutil někdy zvažoval, zda si má na tu či onu práci přizvat firmu nebo se pokusit zvládnout ji sám. A když se již rozhodl pro to druhé, byla tu pochopitelně hned otázka další – mám na to ve své dílně příslušné nástroje? A je jasné, že ještě naléhavěji tento problém vyvstane za situace, kdy je pro tuto práci nutná určitá složitější technika, kterou většina z nás doma nedisponuje – mám teď na mysli nejrůznější stroje, tedy bagry, rypadla, nakladače apod. 
Drahé firmy 
Nedá se samozřejmě říct, že by se nebylo možné domluvit s konkrétní firmou, aby nám přijela vyhloubit např. odpadní jímku. V současné době stavebního boomu je však víc než pravděpodobné, že nikdo nebude mít čas ani chuť na bezvýznamnou zakázku. A i kdybyste přece jen někoho „ulovili“, pak provést práci by pro firmu sice problém nebyl, zcela jistě by to však byl finanční problém pro vás. Je celkem pochopitelné, že pro velké, ale i menší firmy jste „malá ryba“ a dají vám to důkladně pocítit na ceně, kterou vám následně naúčtují. Většinou se jedná o tak závratné částky, že se každý, kdo nemá peněz nazbyt, ohlíží po jiné možnosti. 
Půjčit si bagr? Žádný problém! 
Za tohoto stavu věcí se jako nejlepší z možných řešení nabízí jednoduše si ten bagr či rypadlo půjčit. Pro ty, kdo byli dosud zvyklí si půjčovat jen vrtačku nebo sadu šroubováků to asi je novinka, ale dnes je opravdu možné si zapůjčit i složité a drahé stroje. A dokonce je možné si vybrat z firem, které tyto služby na svých internetových stránkách nabízejí! Výhod to má spoustu. Tou největší je asi to, že firma vám stroj přiveze a následně si jej zase odveze. Co se týká nějakého speciálního oprávnění (strojnický průkaz apod.) pro práci s takovýmto strojem z půjčovny, žádné nepotřebujete. Takže v praxi to může vypadat nějak takto:
Takže – jak na to
Zůstaneme u té odpadní jímky, kterou potřebujete vyhloubit u své chaty. Zjistíte si, kdy bude příhodné počasí (tedy kdy nebudou bouřky či přívalové lijáky, ale naopak slunečno) a na tento den si stroj objednáte. Dokonce nejen na den, ale i na hodinu a navíc i na počet hodin. Je pochopitelně dobré si tak trochu dopředu naplánovat, jak dlouho asi práce potrvá, abyste si např. neobjednali bagr na osm hodin, když práce bude hotová za čtyři hodiny. Mít ale nějakou časovou rezervu je na druhé straně také výhodné – zkrátka, pokusit se naplánovat si celou akci tak, aby bagr po práci u vás nestál zbytečně další hodiny, popř. aby si firma pro svůj stroj nepřijela tehdy, kdy máte hotovou sotva polovinu. 
Kolik zaplatíte? Žádné strachy! 
A cena? Nijak přemrštěná. Samozřejmě – něco vás to stát bude, ale když uvážíme, že např. za 4-hodinové zapůjčení smykem řízeného nakladače Caterpillar zaplatíte necelých 4000 Kč a za minirypadlo téže značky dokonce necelé tři tisícovky, pak jde o cenu zajisté férovou. Ve srovnání s částkou, o kterou by si řekla firma, je to nesrovnatelný rozdíl. Navíc je samozřejmě možné si s půjčovnou domluvit různé délky zápůjčky podle vaší potřeby.

1 komentář:

  1. Pozor na ty podnadpisy. Máte je poměrně nekonzistentní. Buď volte celou větu se slovesem nebo slogany. Jinak ten článek je poměrně přínosný, nikoho neuráží. Možná bych to celé postavil více jako příběh – jak si poradíte se stavbou moderní pergoly svépomocí? Potřebujete k tomu to a to... A takový text se pak píše sám. :)

    OdpovědětVymazat