čtvrtek 27. prosince 2018

PODIVUHODNÝ SVĚT ZDEŇKA BURIANA


































Skvostná publikace – Zdeněk Burian v celé své kráse!

Patřím k těm, kdo takříkajíc „vyrostli“ na Karlu Mayovi a jeho dobrodružných knížkách – a tím vlastně i na Zdeňku Burianovi, který mnohé z nich doprovázel svými úchvatnými kresbami. Kara ben Nemsí, jenž se díky své obratnosti, síle a důvtipu pokaždé dokázal zachránit i z té sebebeznadějnější situace, byl jedním z hrdinů mých mladých let a napínavou četbu jsem si mohl díky těm nádherným obrázkům užívat dvojnásobně. S uměním Zdeňka Buriana jsem se setkával i při jiných příležitostech (třeba v jednom časopisu vycházel na pokračování jím ilustrovaný Tarzan) a vzpomínám si, že už tenkrát jsem byl ohromen jeho rozsáhlou a různorodou tvorbou. Nedá mi to, abych tady nezmínil ty „jeho“ dinosaury, tyranosaury, šavlozubé tygry a archeopteryxy, kteří přede mnou ožívali v hrůzostrašné prehistorické kráse... Nešlo mi do hlavy, jak to může všechno stíhat – a navíc v tak úžasné kvalitě!
Než jsem začal tuto recenzi psát, podíval jsem se, co se o Zdeňku Burianovi píše na Wikipedii. A jako první mi padl do oka jeden skoro neuvěřitelný údaj – 10 000 kreseb vydává jasné svědectví o tom, jak výjimečnou malířskou osobností byl. A zjistil jsem i to, že moje znalosti jeho díla jsou značně povrchní – knih Zdeněk Burian např. ilustroval mnohem víc, než jsem tušil a kdybych je zde měl všechny vyjmenovat, nepsal bych o ničem jiném! Zastavím se tedy alespoň u jeho ilustrační tvorby k dílu Julese Verna – kniha Podivuhodný svět Zdeňka Buriana má ostatně právě takovýto podtitul.
„Verneovky“, které jsem čítával já, ilustroval Henri Meyer, takže je mám spojeny výhradně s ním. Dost mne tudíž překvapilo, když jsem se dozvěděl, že v později vydaných českých překladech slavného francouzského „fantasty“ jsou kresby Zdeňka Buriana, a to dokonce v takovém množství, že – aby s nimi bylo možné seznámit mistrovy obdivovatele – jim musela být věnována speciální publikace o více jak 400 stranách! Tato kniha navazuje na Dobrodružný svět Zdeňka Buriana z roku 2016, zahrnující kolekci kreseb ke knihám Alexandra Dumase, Roberta Louise Stevensona, Rudyarda Kiplinga a dalších autorů. Všechno nasvědčuje tomu, že se nakladatelství Plus rozhodlo realizovat ambiciózní projekt, na jehož konci má patrně být „kompletní Burian“. Je to jistě běh na dlouhou trať, ovšem první dva kroky již byly učiněny a doufejme, že nezůstane jen u nich.
Zdeňku Burianovi se prý za jeho života nedostalo žádných poct a ocenění. Důvod nejspíš spočíval v tom, že byl nezávislým a samorostlým člověkem, který si šel svou cestou a nepřizpůsoboval se dobovým trendům. Takovým lidem se zaslouženého zadostiučinění dostává obvykle až po smrti. Těšit nás může to, že oba dosud vydané svazky jsou vskutku důstojnou upomínkou na vynikajícího umělce i člověka.
Jistě, někoho může od koupi odradit cena, ovšem když se nad celou věcí zamyslíme, dojdeme nakonec k závěru, že těch 1500 Kč za takovýto literární skvost rozhodně není žádná přemrštěná částka. Vždyť pokaždé, když si Podivuhodný svět Zdeňka Buriana otevřeme, budeme vždy znovu žasnout nad těmi dokonale propracovanými kresbami a ve vzpomínkách se navrátíme do romantických dob našeho dětství. Není to krásné?  
  

2 komentáře:

  1. Prosim Vas, chcem sa opytat, kde zmizla recenzia na knihu Na odpis od Dana Lyonsa. Dakujem. S poydravom Sevcikova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den,
      recenze je opět na svém místě.
      S pozdravem
      Jan Hofírek

      Vymazat