úterý 18. prosince 2018

BABIŠOVA MIGRANTSKO-UPRCHLICKÁ HABAĎŮRA












Andrej je kouzelník – umí dělat z migrantů uprchlíky

Globální pakt, Marakéšská deklarace... Babiš má kupodivu pravdu – všechno je to kampaň a účelovka. Především z jeho strany!
Není to absurdní? Nejdříve se něco podepíše a teprve pak se začne přemýšlet, co že se to vlastně podepsalo. A skončí to – jak jinak – hádáním se o slovíčka. V tomto případě jde o to, aby se našlo nějaké přijatelné vysvětlení pojmů „uprchlík“ a „migrant“. To by nemělo být lingvisticky nijak složité – přece uprchlík prchá a migrant migruje, ne? Takže v čem je problém?
Podle mého názoru v tom, že celá věc je mnohem složitější a žádná slovní ekvilibristika a teoretické mudrování neobstojí před realitou. Podívejme se třeba, jak to v posledních pár letech funguje u nás v Evropě. Ano, uprchlíci prchají (přesně podle definice), ale pak se z nich náhle stanou migranti a začnou (opět v souladu s definicí) migrovat. Názorný příklad: Nějaký Syřan prchá ze Sýrie a dostane se do Turecka. Tam už je v bezpečí a jako správný uprchlík by tam tedy měl zůstat do doby, než se bude moci vrátit. Namísto toho se ale rozhodne, že bude raději migrantem a vydá se na spanilou jízdu Evropou. A definitivně zakotví v zemi, kde mu budou vyplácet nejtučnější bakšiš za to, že prodělal náročnou přeměnu z uprchlíka na migranta.
Ovšem i migrant může být pěkné kvítko. Napadne ho třeba, že v Tunisu je to lepší než v jeho rodném Alžírsku a migruje tam. Tuniské úřady jej ale vyzvou, aby se vrátil, protože není uprchlíkem. To se ale našemu vykutálenému Alžířanovi nechce a začne prchat (samozřejmě přes Středozemní moře do Evropy, kde má několik příbuzných a všichni si ze sociálních dávek žijí královsky). Z ekonomického migranta se tak mávnutím kouzelného proutku stane uprchlíkem a má vystaráno.
Vidíme tedy, že jde o neřešitelný problém. O něco podobného jako ono známé „co bylo dřív – slepice, nebo vejce“? A opravdu – kdo byl dřív? Uprchlík, nebo migrant? Tvrdíte, že uprchlík? Tím byl ale pouze do první bezpečné země! Ergo – dřív byl migrant? To těžko, když předtím, než se jím stal, uprchl z Tunisu...
Takže – ať už Babiš, Petříček, Hamáček či Poche tvrdí cokoliv, moc jim nevěřím. Ani oni totiž neví, kdo je kdo a jen nám věší bulíky na nos. A hlavně a především – až nás zaplaví tsunami z Afriky, pak už nám akademické otázky, zda jde o uprchlíky či migranty, nebudou na nic! 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat