pondělí 12. března 2018

KNIHY, NA KTERÉ SE TĚŠÍM (13)

Aknihaexpedicepol

Slavná polární výprava očima jejího velitele, u nás neznámého Čecha... 

Je to sice pouze můj subjektivní názor, který nikomu nevnucuji, ale zdá se mi, že my Češi si ve srovnání s ostatními národy nevážíme svých velkých předků tak, jak by si to zasluhovali. Jistě, někdy je tomu tak proto, že o nich ani nevíme. Což nás pochopitelně neomlouvá, nýbrž absurditu celé záležitosti jen ještě víc podtrhuje.
Julius Johannes Ludovicus von Payer – komu dnes toto jméno něco říká? A přece jde o našeho slavného krajana, na něhož bychom měli být pyšní a o němž by se v každé jiné zemi vyučovalo na školách. Rodák z Teplic prožil pozoruhodný a dá se říct i dobrodružný život, z nějž si zde připomeňme výpravu do neprobádaných končin Severního moře v letech 1872 – 1874. Julius Payer byl vedoucím této expedice a podařilo se mu objevit do té doby neznámé souostroví, kterému dal jméno Země Františka Josefa.
O této výpravě napsal knihu s názvem Expedice Severní pól, kterou se chystá vydat nakladatelství Dauphin. Domnívám se, že by neměla uniknou naší pozornosti, neboť svědectví o strastiplné polární cestě za novými objevy v ní podává „náš“ člověk, v cizině známý a uznávaný, u nás bohužel téměř zapomenutý... 

Žádné komentáře:

Okomentovat