čtvrtek 26. ledna 2023

MIROSLAV BÁRTA: TUTANCHAMON

 





















Monumentální publikace o archeologickém pokladu, skrytému lidským zrakům přes tři tisíce let!     

Co se týká historie starého Egypta, nemám v tomto směru žádné nadstandardní znalosti. Vím samozřejmě o geniálním Champollionovi, který rozluštil hieroglify, nejsou mi neznámá jména Cheops či Ramesse II. a díky dnes už klasické knize Vojtěcha Zamarovského Jejich veličenstva pyramidy jsem poněkud obeznámen s nejdůležitějšími událostmi v dějinách dávné civilizace na březích Nilu. Teprve však kniha Tutanchamon ve mně probudila opravdový zájem nejen o tohoto konkrétního panovníka, ale o egyptologii jako takovou!

4. 11. 2022 uplynulo sto let od epochálního objevu  slavné hrobky, kteréžto výročí stálo na počátku projektu, jehož cíl (nabídnout čtenářské veřejnosti možnost zúčastnit se výzkumných prací v tzv. Údolí králů) byl vskutku ambiciózní a určitě od autora vyžadoval nesmírnou píli i sebedůvěru. Výsledek je velkolepý a to nejen díky nádherným fotografiím, dokumentujícím neobyčejnou řemeslnou a uměleckou vyspělost, kterou se tehdejší společnost nesmazatelně zapsala do dějin lidstva. Neméně zdařilá je totiž i textová část, doplňující obrazovou přílohu  o zasvěcené komentáře. 

Miroslav Bárta postupuje přísně chronologicky. Dříve než nás seznámí s hlavním poselstvím knihy (totiž úchvatnou výbavou Tutanchamonovy pohřební komory), nechá před naším duchovním zrakem ožít dobu jeho vlády, plnou mocenských zápasů, politických intrik a sociálních otřesů. Ačkoli Tutanchamon zdaleka nepatřil mezi nejvýznamnější egyptské vládce (zřejmě proto, že zemřel ve věku pouhých devatenácti let), byl mu přesto vystrojen pohřeb, z jehož nádhery nám přecházejí oči... 

V kapitole s názvem Vyvolený jsou popsány životní osudy Howarda Cartera, jehož jméno je nerozlučně spojeno s Tutanchamonovým. Byl to právě tento svérázný Angličan, kdo poprvé nahlédl do říše za zrcadlem a spatřil to, co je dnes ozdobou nejslavnějších světových muzeí. A díky Miroslavu Bártovi mají nyní příležitost obdivovat všechny ty skvosty i čtenáři jeho knihy! 

Nejzajímavějšími pasážemi byly pro mne asi ty, v nichž je popisováno zkoumání Tutanchamonova těla. Přes 3000 roku starou mumii se díky nejmodernějším lékařským přístrojům zdařilo resuscitovat do té míry, že např. víme, jaké choroby tento pozoruhodný faraon během svého života prodělal a co bylo příčinou jeho předčasného skonu. Testy DNA pak vnesly nové světlo do dosud nejasných rodových linií jeho nejbližšího okolí.   

Na závěr považuji za vhodné zmínit ještě jednu informaci, dávající naději, že možná již v blízké budoucnosti budeme svědky dalšího převratného objevu. Řada vědců se totiž domnívá (přičemž pro to mají pádné důvody), že za stěnami Tutanchamonovy hrobky se nachází zazděné prostory, v nichž by podle převládajícího mínění mohla být pohřbena proslulá královna Nefertiti...

Jsem přesvědčen, že každý, kdo si knihu Tutanchamon pořídí, jí bude (stejně jako já) nadšen!    

Žádné komentáře:

Okomentovat