úterý 26. března 2019

DIGITALIZACE STÁTNÍ SPRÁVY












aneb debilizace českých úřadů...

Hezky se ty řeči pana Babiše poslouchají – myslím teď jeho žvanění o digitalizaci státní správy, o tom, jak se pro občany zjednoduší jednání na úřadech, kam vlastně už ani nebudeme muset chodit, protože si všechno vyřídíme přes internet... Lidé nadšeně tleskají, volají ANO a při volbách nemají sebemenší pochybnost, komu dát hlas. Pak ale člověk chce např. stavět dům – a z růžových snů o moudrém Oligarchovi, který soucítí s obyčejnými lidmi a chce je zbavit ponižujícího běhání od čerta k ďáblu, se probudí do reality, která je mnohem horší, než by si dokázal představit v těch nejhororovějších snech!
Koupíte si drahý pozemek. S geometrickým plánem pak jdete na příslušný stavební úřad, kde požádáte o povolení k započetí výstavby. Dozvíte se, že nejdříve musíte zajít na katastrální úřad, aby vyměřený pozemek zanesli do katastru. Tam vám řeknou, že to mohou udělat až poté, co jim přinesete potvrzení ze stavebního úřadu, že souhlasí se stavbou. Když si toto kolečko bezvýsledně oběhnete pětkrát či šestkrát, napadne vás, zda nežijete v Kocourkově. Načež se zeptáte svých známých, kteří lítají po úřadech stejně jako vy, na jejich zkušenosti – a zjistíte, že Kocourkov je ještě slabé označení pro to, co se děje v českém Babišstánu.
Od podobně postižených šílenců, kteří uvěřili Babišovi a rozhodli se postavit si vlastní dům v naději, že jim v tom státní orgány vyjdou vstříc, se dozvíte neuvěřitelné informace. Např. o tom, že co stavební úřad, to úplně jiný výklad zákonů, někde po vás chtějí to,  jinde ono, dokonce je to tak, že stavební úřady v jednotlivých městech mají mezi lidmi jakousi neoficiální stupnici škodlivosti podle toho, jak komplikují stavebníkům život. Tam jim to „jen“ trvá dlouho, onde vám dělají naschvály, všude ale se nemohou vyznat v zákonech, které jim přichází „shora“ a často si úplně protiřečí. 
Když se vám nějakým zázrakem podaří opatřit si stavební povolení, čeká vás další martýrium, odborně nazývané „vyjmutí pozemku ze zemědělského půdního fondu“. Pokud budete mít štěstí, za půl roku můžete... stavět? Nenechte se vysmát! Musíte si oběhat další úřady, aby vám daly drahocenná razítka, že proti stavbě nic nemají – vodárny, elektrárny, plynárny...
Sláva, teď už mám všechno a jdu kopat základy! Moment, občane – nacházíš se na území, kde před 200 lety došlo ke slavné bitvě tří císařů a tak si nemysli, že ti dovolíme postavit patrový dům, který sis nechal vyprojektovat... Máš nárok pouze na bungalov! Říkáš, že támhle na kopci je obrovský radar, který hyzdí celou  krajinu? Ten je tu ale z důvodu těch nejvyšších strategických zájmů NATO, tak zavři hubu, ty odporný proruský agente!
Já vám řeknu – ta liberální demokracie babišovského střihu fakt není žádná selanka...
 

Žádné komentáře:

Okomentovat