neděle 11. prosince 2016

MICHAEL D´ANTONIO – DONALD TRUMP: NESPOKOJENÝ

Donaldkniha

Vynikající životopis muže, který přepsal dějiny Ameriky...

Je středa, 9. listopadu 2016, půl šesté ráno středoevropského času. Datum vpravdě historické, ovšem na obrazovce České televize jsou diváci namísto objektivních komentářů svědky další ze série politicko-korektních estrád dvojice komiků Kubal-Řezníček, zpravodajů ČT ve Spojených státech, snažících se pokud možno co nejdéle držet v tajnosti fakt, že volby v USA dopadly jinak, než jejich šéfové na Kavčích horách a tzv. „odborníci ve studiu“ předpokládali. A tak (ačkoli Donald Trump jasně vede v klíčových státech a jeho vítězství je víc než jisté) na veřejnoprávní ČT neustále běží „vyvážený“ titulek „Americké prezidentské volby jsou vyrovnané“. Dokonce ještě v šest hodin, kdy se střídají redaktoři ve studiu, nám nově příchozí dáma tvrdí, že zdaleka nic není rozhodnuto, i když na webových stránkách listu New York Times (podporujícího Clintonovou) se právě oznamuje, že Trump dosáhl potřebného počtu 272 volitelů a je tedy novým americkým prezidentem... (http://kniznirecenzeetc.blogspot.cz/2016/11/co-zustalo-skryto-za-kamerami-dnesni.html)
Kdo je tento muž, který navzdory všem prognózám, politologickým analýzám a výzkumům veřejného mínění, pasujícím jej do role politického outsidera, dokázal vítězně projít republikánskými primárkami? Jak se mohlo stát, že přes nepřátelství médií a dokonce mnoha významných představitelů své vlastní strany „to“ Trump dokázal? Co způsobilo, že realitního magnáta s pohádkovým bohatstvím vyslali do Bílého domu dělníci a příslušníci střední třídy?
Životopis slavného bosse s názvem Donald Trump: Nespokojený dává na tyto a pochopitelně i mnohé další otázky pečlivě promyšlené odpovědi. Kniha vyšla v době, kdy vrcholila předvolební kampaň a média považovala vítězství Hillary Clintonové za hotovou věc (přední americké deníky dokonce poprvé v historii USA vyzvali čtenáře k volbě konkrétního kandidáta, resp. k odmítnutí Trumpa), takže její autor nemohl vědět, že de facto píše o muži, který vbrzku stane na samém vrcholu americké politické pyramidy. Je víc než pravděpodobné, že tento fakt měl na celkové vyznění knihy pozitivní vliv – nyní budou určitě vycházet další a další Trumpovy biografie, přičemž jejich autoři již o něm budou psát především jako o prezidentovi, což sebou může nést přímou či nepřímou snahu o vylepšení jeho image.
Michael D´Antonio této pasti unikl a co víc, napsal životopis, v němž Donalda Trumpa rozhodně nijak „nešetří“, dá se dokonce říci, že k němu apriori přistupuje s jistou antipatií. Tato však zároveň nepřechází do nenávisti, takže je možné konstatovat, že v jeho podání před námi stojí Trump takový, jaký skutečně je – tedy extravagantní, sebestředný a do značné míry bezskrupulózní predátor, pro něhož vždycky byl a je dosud nejdůležitější úspěch, resp. vítězství – ve sportu, v podnikání, v politice.
Kniha velmi zasvěceně a faktograficky objektivně popisuje životní dráhu rozmazleného synka z bohaté rodiny, jehož chování však přesto mělo jisté mantinely – pro nezvladatelnost jej rodiče poslali na vojenskou akademii, vedenou vysloužilci z druhé světové války a pověstnou takřka brutálně vyžadovanou kázní. Je možné, že právě tady se z větší části zformoval Trumpův základní charakterový rys – přesvědčení o vlastní nadřazenosti korigované vědomím určitých společenských mezí, které ani muž jeho formátu nesmí překročit. To mu po celý život zajišťovalo pozornost médií, která dovedně využíval ve svůj prospěch, především tedy za účelem reklamy. Trump nikdy nebyl nejbohatší ani nejvlivnější magnát, přesto se však neustále nacházel v centru pozornosti celé Ameriky. To, co by jiným v očích veřejnosti nikdy neprošlo, se Trumpovi promíjelo – jeho velkohubost byla považována za upřímnost, vychloubání za zdravé sebevědomí, slangový slovník za lidovost. Dá se říct, že Donald Trump byl vždycky typickým „objektem“ pro bulvár – ke cti autora recenzované knihy budiž řečeno, že svůj životopis nevystavěl na drbech a pikantních historkách, jakkoli se přímo nabízely. Michaelu D´Antoniovi jde na prvním místě vždy o psychologickou analýzu Trumpovy osobnosti a právě to činí jeho publikaci seriózní a současně čtivou.
S politikou Trump koketoval po celý život, nikoli tedy pro ni samu, nýbrž jako s důležitým faktorem pro úspěšné podnikání. Když oznámil svou prezidentskou kandidaturu pro volby v roce 2012, bylo to považováno za všechno možné, jen ne za vážně míněný úmysl – a Trump opravdu svou kandidaturu záhy stáhl, takže jeho politické angažmá vskutku vypadalo spíše jako chytrý marketingový tah. O čtyři roky později tu však byl Donald Trump znovu – a v republikánských primárkách začal válcovat jednoho protikandidáta za druhým...
Rasista, sexista, xenofob... těmito a řadou jiných nelichotivých označení byl tento samorostlý bonvián častován od svého mládí, ovšem nikdy to nepřešlo do otevřené nenávisti, lží a pomluv, jichž jsme byli ze strany establishmentu a mainstreamu svědky v době, kdy se Donald Trump stal prezidentským kandidátem republikánské strany. Voliči však tentokrát nepodlehli mediální masáži a co víc, pro mnoho z nich se Trump stal lidovým hrdinou, schopným změnit zkorumpovaný systém. Nakolik se mu to podaří, ukáže budoucnost, jeho slova o „vysušení washingtonské bažiny“ však znějí upřímně.
Životopis Donalda Trumpa od Michaela D´Antoniho je fascinující četbou o výjimečném muži, v jehož nitru se neustále sváří všemožné vášně a o kterém se nedá jednoznačně říct, „kým“ vlastně je. S jistotou víme jen jediné, totiž že si na nic a na nikoho nehraje, protože je originálem par excellence!

Žádné komentáře:

Okomentovat