čtvrtek 28. února 2019

PROTISTÁTNÍ FILM?
















Proč Úhoři rozdělují společnost?

Jak už jsem psal zde (https://kniznirecenzeetc.blogspot.com/2019/02/uhori-maji-nabito.html), film Úhoři mají nabito považuji (přes jeho některé slabší momenty) za vynikající sondu do společensko-politického klimatu, panujícímu v nynějším českém Babišstánu. Samozřejmě – co se líbí jednomu, nemusí se líbit druhému, ovšem přesto mne zarazilo, kolik negativních reakcí se vzápětí po premiéře vyrojilo a v jakém tónu byly vedeny. Samy od sebe se začaly nabízet otázky typu: Proč (když jde „pouze“ o film) zaznívají na jeho adresu mnohdy až nenávistné výlevy? Co na neškodné černé komedii rozpaluje doběla tolik lidí? Proč ta urputná snaha, aby se na film nechodilo?
Domnívám se, že příčinou je nepřehlédnutelné poselství, které v něm lze najít a jež je v dnešní společenské situaci trnem v oku vládnoucímu establishmentu a jeho poskokům. O tom, že film měl mít politický podtext, svědčí jeho závěr, v němž Bezpečnostní a informační služba varuje před nebezpečím paralelních policejních struktur s evidentní narážkou na spolky domobrany. Jejich členové měli být vykresleni jako totální magoři, hrající si na vojáky a ohrožující svými eskapádami spořádané občany. Něco se ale zvrtlo...
Jistě, základní scénář byl zachován – Kaiserovo komando na první pohled skutečně působí jako parta samozvanců, ztroskotanců a protispolečenských živlů. Ovšem pod touto hrubou slupkou prosvítá i něco jiného, co se dnes příliš nenosí – vlastenectví, kamarádství, chlapská čest. A také politická nekorektnost – Hitlerovi jsme se v osmatřicátém měli bránit, protože kdo uhne jednou, bude zbabělcem už navždy. Tak nějak to říká jedna z postav a taková slova působí na naše sluníčkáře jako červený hadr na vola...
Zkrátka – po zhlédnutí Úhořů jsem měl dojem, že divák je v něm vybízen k přemýšlení o tom, co takříkajíc zůstalo za kulisami, protože to nemohlo být vysloveno přímo. Tento můj názor ostatně potvrzuje i stížnost jednoho eurohujerského recenzenta na vlajku Konfederace, visící na stěně hospody, kde se Kaiserovci scházejí. Ze svého úhlu pohledu má pravdu – v Americe se tato vlajka jako údajně rasistická stahuje z veřejných budov a v Česku má být na očích všem, kdo přijdou do kina? Republiku si přece rozvracet nedáme!
To, co jsem zde napsal, je ovšem jen a pouze můj subjektivní dojem, který nikomu nevnucuji. Pravdou je ale i to, že ona smršť „antiúhořských“ prohlášení způsobila, že kinosály zejí prázdnotou, protože si lidé o filmu utvořili názor, aniž by ho viděli. Což je podle mě škoda. 

Žádné komentáře:

Okomentovat