sobota 26. května 2018

ČEŠTÍ RUSOFOBOVÉ ZASPALI DOBU!

Ast

Svět je už někde úplně jinde, než si myslí naši sluníčkáři...

Je to jako přes kopírák stejná situace s tou, kdy v letech 1985 - 1989 probíhala v Sovětském svazu perestrojka. V zemi východního bratra tály ledy, postupně se uvolňovala cenzura, vycházely dříve zakázané knihy atd., ovšem v socialistickém Československu dál panovala tuhá normalizace. Bylo legrační sledovat, v jak prekérní situaci se naši komunisté tenkrát ocitli – na jedné straně museli stále dokola omílat fráze o nerozborném spojenectví na věčné časy se sovětskými soudruhy, zároveň se ale děsili toho, s čím vším ještě Gorbačov přijde a tajně si přáli jeho pád. Vzpomínám si třeba, že v Brně na náměstí Svobody bylo knihkupectví Sovětská kniha, kam jsem pochopitelně nikdy nechodil, resp. začal s tím až za perestrojky, kdy se zde daly zcela legálně sehnat publikace, které v té době byly u nás na indexu! Tak slavný román Doktor Živago jsem si tam koupil v roce 1986, kdy se na jeho překlad do češtiny nikdo ani neodvážil pomyslet – v SSSR té doby již rehabilitovaný a vydávaný spisovatel platil v ČSSR až do pádu komunismu za „buržoazního antisocialistického dekadenta“...
Proč to ale píšu a proč vzpomínám na staré časy? Inu proto, že dnešní politická situace u nás mi tu tehdejší hodně připomíná. Ačkoliv je Evropa a celý svět v pohybu, všechno se mění a včerejší paradigmata dnes už neplatí, Česká televize a mainstreamová média pořád dokola omílají ideologická klišé a svým černobílým viděním reality a de facto stalinistickým přístupem ke zpravodajství působí jako relikt dávné minulosti. Základní informační linie (hodná Evropská unie vs. zlé Rusko) se objevuje v bezpočtu variací, stejně nelogických jako směšných. A stále častěji se některé události všelijak kamuflují, zamlčují, překrucují či přímo cenzurují. Lidé ovšem nejsou blbci a je jim jasné, že Putin bude asi těžko krvelačný diktátor, proti kterému většina Rusů protestuje v ulicích, pokud mu ve svobodných volbách dalo hlas 80 % národa. A když se podívám na ruské zprávy, zjišťuji, že u toho zlého Putina, s nímž prý (podle ČT) evropští státníci nechtějí nic mít, si podávají dveře Merkelová s Macronem, který ho objímá, tyká si s ním a podle všeho jsou dobří přátelé. Zaostalá a zbídačená země na pokraji ekonomického kolapsu, jak je Rusko českým mainstreamem běžně vykreslováno, postavila „osmý div světa“ (Kerčský most) a za dva týdny uspořádá MS ve fotbale. Bude nejspíše dost komické poslouchat redaktory ČT, jak se snaží tento do očí bijící rozpor mezi oficiální linií o „zaostalém Rusku“ a tou velkolepou akcí na 12 nových supermoderních stadionech za 30 miliard euro nějak okecat.
Myslím si, že ani s těmi protiruskými sankcemi to nebude tak horké. Německo, USA, Francie a další země podle všeho s Ruskem normálně obchodují a pravděpodobně mají legraci z toho, jak jim některé země EU včetně ČR skočily na špek a poslušně pro ně uvolnily ruský trh. Když jsem slyšel Macrona mluvit o tradičně přátelských a oboustranně výhodných vztazích, napadá mě, že za podobná slova na adresu Ruska je u nás Zeman některými blby obviňován z velezrady.
Takže, vážení čeští rusofobové, časy se mění. Jestli budete stále setrvávat ve svých předsudcích, možná brzy zjistíte, že jste v Evropě zůstali osamoceni jako onen pověstný Jakešův „kůl v plotě“. A na adresu České televize bych uvedl, že kosmetickými úpravami typu výměny redaktorů v Televizních novinách bez toho, aby se odstranila neobjektivita a tendenčnost, národ neoblbnete!

Žádné komentáře:

Okomentovat