neděle 5. května 2024

ROBERT DUGONI: DÍVKA V PASTI

Americký autor opět nezklamal a namíchal dechberoucí psychothrillerový koktejl!

Před časem jsem četl knihu s názvem Rudí jezdci, která mne velmi zaujala spisovatelským mistrovstvím jejího autora  tak skvělý psychothriller se člověku dostane do rukou málokdy. A tak jsem si to jméno (Robert Dugoni) zapamatoval a bedlivě sledoval, zda se na pultech našich knihkupectví neobjeví nějaká jeho další kniha. A skutečně! V nakladatelství Vendeta nedávno vyšel Dugoniho nový titul (Dívka v pasti) a díky vstřícnosti PR managerky Kateřiny Svobodové jsem obdržel recenzní výtisk. Takže se nyní pokusím podělit o své zážitky z četby se čtenáři Databáze knih.

Inspektorka Tracy Crosswhiteová si na nedostatek práce rozhodně nemůže stěžovat - Seattle ve státě Washington je totiž město, které se bouřlivě rozrůstá a s tímto jistě pozitivním trendem jde bohužel ruku v ruce i jeho odvrácená strana. Stoupá zločinnost, a to včetně těch nejzávažnějších trestních činů. Jeden z nich má Tracy právě řešit  všechny prvotní indicie naznačují, že náhodný nález ženského těla na mořském dně určitě nebude snadným případem.

Máme tu však i druhou dějovou linku, kterou si tu stručně popišme. Andrea a Graham Stricklandovi nežijí (kulantně řečeno) ve šťastném manželství. A když se to nebudeme bát říct otevřeně, pak je jejich vztah pro oba spíše utrpením. Zvláště tedy pro Andreu, která je stále častěji konfrontována s  manželovou impulzivní, ba takřka maniodepresivní povahou. Graham třeba jednoho dne přijde v euforické náladě a oznámí, že dává výpověď v práci, neboť přišel na nápad, jak vydělat spoustu peněz. Zanedlouho se ovšem ukáže, že onen údajně skvělý podnikatelský záměr skončí co nevidět krachem a zoufalý Graham neví, co dál. Andrea se mu zmíní o svém svěřeneckém fondu, v němž je uloženo půl milionu dolarů. Nevynesla si ale tímto neprozřetelným sdělením nad sebou rozsudek smrti? 

Tracy Crosswhiteová má okolo sebe výborný tým profesionálních vyšetřovatelů, v němž všichni táhnou za jeden provaz. To se bohužel nedá říct o jejích nadřízených. Ti se starají hlavně o to, aby se udrželi na svých židlích a dobře se o nich psalo v médiích. Je to tedy vlastně dvojnásobný boj  s neznámým a podle všeho velmi rafinovaným vrahem a současně s hlavouny ve vedení policie, kteří místo toho, aby pomáhali, spíše svým podřízeným hážou klacky pod nohy. A když se Tracy konečně podaří s případem pohnout, je jí odebrán, protože podle jakýchsi zákonů patří do jurisdikce sousedního okresu... Úřední šiml jak vyšitý!

A jak to tedy celé skončí? Myslím, že až Dívku v pasti dočtete, budete pořádně překvapení. Robert Dugoni nám totiž namíchal psychothrillerový koktejl, z něhož (hlavně ve druhé polovině knihy) jde hlava kolem. Zpětně se ovšem ukáže, se všechno do sebe perfektně zapadá, takže závěrečný dojem je vskutku úchvatný. 

Žádné komentáře:

Okomentovat